Борисов : На 14-и декември отваряме градините (НА ЖИВО)

Актуални новини
13:32 - 07 Декември 2020
4283
Борисов: На 14-и декември отваряме градините (НА ЖИВО)

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция, този път в завод за хляб край Съединение. Заедно с него е и социалният министър Деница Сачева.

Нейното ведомство разработва именно мярката 60/40 в помощ за бизнеса по време на пандемията. На Борисов бе показано как се замества хлябът, как се пече и пакетирането. Сред асортимента на завода е и арабският хляб, както и арабски питки.

Премиерът пък по традиция попита служителите дали им плащат добри заплати. От завода поясниха, че ползват част от мерките в подкрепа на бизнеса и ги подкрепят. Имат дистрибутори из цялата страна. Собственикът на хлебозавода благодари на Борисов и Сачева за мерките, а в момента във фирмата има 620 служители.

"Действаме по мерките. Казваш, милиони влизат. Дотук над 1,1 млрд. лева са влезли в мерките. Най-добрата мярка, която е разпоредил - на 21 декември да отворим всичко, за да може медиците да лекуват. За да може всички тези хора да се връщат в производствата", каза Борисов.

Премиерът поясни, че държавата също плаща пенсии и заплати и няма икономическа логика държавата да плаща за заплати, а компаниите да не работят.

"Накрая - или заем, или фалит. Ние не искаме да задължим бъдещите поколения. Най-добрата кризисна мярка е отварянето. Няма как да не се работи, а някой да плаща 80/0. Много е популистко. На 14-ти ще пуснем детските градини и яслите, ако се запазят цифрите", каза Борисов.

Трябва да свикнем, че излизаме от пандемията, каза още Борисов. Поясни, че докато върви пандемията, трябва да имаме пари, за да има за мерките.

Собственикът на фирмата посочи, че ако не са били тези мерки, е трябвало да затвори завода.