Борисов : Направихме голяма глупост с промените в конституцията (ВИДЕО)

Без да е премерено три пъти, вече няма да позволя да се реже нищо, закани се лидерът на ГЕРБ

У нас
19:30 - 07 Октомври 2024
6846
Борисов: Направихме голяма глупост с промените в конституцията (ВИДЕО)

"Направихме голяма глупост с конституцията, сега я отчитам. И се обръщам към колегите, които всеки ден говорят за съдебни реформи - без да го премерим 3 пъти, няма да позволя да се отреже нищо вече".

Борисов отчете, че ГЕРБ са имали най-много депутати за успехите, с които някои сега се хвалят от времето на кабинета Денков-Габриел. "Така и ние с най-много депутати подкрепихме конституцията. Преди бе служебното правителство на Радев или президента Х, който носи отговорност. Сега служебно правителство, за което никой не носи отговорност и парламент, в който се правят всякакви мнозинства... С тази конституция се получава абсолютна безотговорност", отчете лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ не подкрепя идеята, че бъдещият премиер трябва да е равно отдалечен от партиите.

"Това е формула на безотговорността и задкулисието, да викаш: нямам вина за нищо. Ако искаме да носим отговорност аз, Кирил, Доган, Пеевски, Зафиров, Гуцанов, Тошко Йорданов, който направи мнозинство и иска да променя закона, трябва да направи и правителство, и да влезе в него. Така имахме стабилно правителство с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Лидерите влизат в правителството. На мен най-малко ми се иска, но само това може да гарантира стабилност, другото са плаващи мнозинства, с които ще се изпобиеме в НС. Веднъж те ще ни излъжат, после ние и т.н", обясни той как вижда бъдещия кабинет.

"Истински ме притеснява тишината по машините за вота. Прибраха ли ролките от предния вот, дали си съхраниха или изгоряха?", попита той.

И призова българите да гласуват, да има избирателна активност, която да даде възможност които да са, да управляват.

Среща със столичния актив на партията провежда днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Йорданка Фандъкова, която е водач в столичния 24 МИР, която се спря на плановете на ГЕРБ-СДС за промени в образователната система Стопкадър ГЕРБ

"Можем да гарантираме и да понесем отговорност, но ни трябва много добър резултат. Ако нямаме мнозинство и не формираме правителство ще минат 3-4 месеца и ще се говори същото. Гарантирам, че този път ще направя правителство. Каквото можем, ще направим. Ако имаме мнозинство, ще приемем всички закони. Ако нямаме мнозинство, ако нямаме партньори, не можем да направим нищо", предупреди той миналата седмица.

"Трябва да се постигне мир, светът се тресе от тия войни", подчерта екс премиерът.

"Идеолгията ни е мир, но трябва да се готвим и за война. И КСНС реши заедно - дронове.. Съвсем нова е стратегията на войната, съвсем нова война се води и ще се води. Имаме огромни възможности във военната индустрия за съвместна работа с евроатлантически компании. До 90-та година България е седма по производство на оръжие в в света, имаме квалифицирана работна ръка", отчете още Борисов.

Садим фиданки, а те умират да ги изрежат за фиданки, смъмри той опозицията.

Борисов подкрепя усилията и на ЦСКА, и на "Левски" за стадионите. и даде задача на общинските си съветници като дойдат предложенията да ги задействат бързо. "Видяхте на Пловдив почват четвърта трибуна. Следващото е общинският стадион във Варна, който е публично-частно партньорство. Ще имаме в София, Пловдив, Варна, Разград хубави стадиони", обеща той.

"За всичко, което сме направили като прогр, има и пари. Много некоментирано остана това, което служебната финансова министърка каза преди няколко дни. Ако това е така... там се говори за 15-16 млрд. нагоре дупка в бюджета. При положение, че данъчните и митниците са събрали с 5 млрд. повече, работят на макс, не може да упрекваме служебното правителство за това, но преозмерените разходи, това в НС всички партии да загубят котвите, които ги държат на повърхността, отнесе бюджета далече в морето. Разходи, разходи, малко приходи. Всичко, за което говорим е свързано със средства. Трябват мерки", каза още Борисов.

Той съжали, че не се говори за програми и мерки по време на кампанията. "Или се повишават данъци, ДДС или корпоративен. 1% ДДС се равен на около 5% корпоративен, приблизително. 1% на тоя бюджет е около милиард годишно. Няма партия, която да повдигне тази тема преди изборите - никой не е управлявал и носил отговорност за финансова дисциплина. Този разговор ще дойде след 20 дни. Ние сме казали, че данъци не позволяваме да се пипат!", отсече лидерът на ГЕРБ.