Борисов: Няма да изнасяме нищо навън, докато не се презапасим

У нас
13:06 - 18 Март 2020
1038
Борисов: Няма да изнасяме нищо навън, докато не се презапасим

Нищо няма да се изнесе навън, докато не се презапасим, защото никой институт в Европа не дава никаква гаранция, че това ще е за кратко време тази пандемия.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с държавния глава Румен Радев в президентството.

„Само една нация – обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна може да преодолее подобна криза. Ние сме във война срещу невидим противник. По-хубаво да беше армия, поне да я виждаме", коментира още премиерът. 

Според него няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив.

"Започваме, и ние като САЩ, да разбираме колко е важна индустрията. За радост се оказа, че в България и шивашката, и текстилната промишленост си е добре развита. Да не стане някой да помисли, че ние сме се засилили да правим бизнес и изнасяме, преди да сме не на 100, а на 1 000 % обезпечили и сигурни от това, което ще се произведе, за абсолютно всички. Едва тогава. Българската тъкачна индустрия ще може да произвежда по 14 километра на ден плат. Спираме всички поръчки и започваме да произвеждаме за нас това, което ни е нужно“, гарантира министър-председателят. 

Надявам се да се намерят решения и да мине по-кратко. Що се касае до средствата - ЕК заявяват подкрепа, но в какво се състои - да си преструктурираме нашите фондове. Взе се решение да затворим границите за трети страни - Северна Македония, Турция и Сърбия. Още нямам писмена заповед за това дали важи за дипломати, лекари и др. Взе се решение, но го нямаме като документ. Участваме във всички поръчки на ЕС. Интересът към нашето производство е особено голям, защото се оказа, че голямата част от текстилната индустрия е заминала за Турция, Китай и Виетнам, каза премиерът.

Борисов сподели, че към 11 ч. днес е говорил с Виктор Орбан, защото имаше струпване на границите на български граждани. "Румънците изпратиха писмо на нас, ние го дадохме на унгарците, че ще пропуснат българите, които обаче отидат с полицейски конвой. И тук е много важно за българската полиция да ги пази като си дойдат, както на всички им е домъчняло да се виждат с роднини. На границата трябват много ясни инструкции, брошури и тн. Всичките ни мерки целят нещо много важно - не събиране на много хора на едно място. В един часа унгарско време ще тръгне конвоят", обяви още Борисов.

Премиерът успокои, че у нас има огромни мощности за спирт. "Има няколко, спиртоварни, които правят по 1000 тона на месец. Това също е възможност, когато пазарът ни се задоволи, да помагаме и на съседите. Трябва да преведем на всички, на които сме обещали чисто 1000 лв, а не да станат 600 след удръжки. Ние вече сме на 3,5 млрд. лева дефицит и може да се счита, че ако не се попълни, ще сме на дефицит. Нищо към момента не заплашва пенсионната система, тя се гарантира за дълго време", увери Борисов.