Борисов : Няма да оставим корпуса на УНСС като паметник

Новини
12:18 - 25 Април 2019
2115
Борисов: Няма да оставим корпуса на УНСС като паметник

Не може да оставим строежа да стои в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят - финанси, МРРБ, УНСС, това ще остане така. Не един, не два, не 20 обекта съм завършвал. Този спор не ми е приятен. Във вторник ще гласуваме тези 7.5 млн. лева", заяви министър-председателят Бойко Борисов в УНСС, след като държавата реши да отпусне нужните средства на института, за да дострои учебния корпус и да не изпадне в колапс. В сряда премиерът се срещна с ректора на УНСС проф. Стати Статев, който в отворено писмо до него и ресорните министри настоя да се осигурят 10,3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новия корпус.

Преподавателите благодариха на премиера за жеста и за това, че е откликнал на молбата на ръководството на УНСС. Финансовият министър Владимир Горанов обаче пак отбеляза, че 7,5 млн. лева няма да са достатъчни за проекта. „Трябва много прецизно да се управлява този проект оттук нататък”, отбеляза той.

„Не ми се иска да го оставим като паметник. Толкова много инвестиции направихме в образованието. Затова сме тук, за да вземем едно колективно решение в името на студентите. Идват нещата до мен, защото трябва да се вземе решение - дали да продължим да спорим с университета и ще има ли полза от това, или да се мобилизираме и за година - година и половина да има дадем на студентите това, което трябва. Надявам се това да не се случва повече, но тук са закопани толкова пари”, изрази позицията си Бойко Борисов.

Министър-председателят вметна: „Сядайте, вижте грешките и действайте напред. 2 години не сме го правили, защото през това време университетът, финансите и МРРБ се карат”. Строежът на новия корпус започна през  2016 г., като планът бе част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а с другата част от парите е ангажирана държавата. Вторият кабинет на Бойко Борисов обеща 7 млн. лева довършване на начинанието.