Борисов прави ново ОДС , съюзи се с Мозер

ГЕРБ отиват на евроизборите и със земеделците

Актуални новини
18:28 - 03 Април 2019
5351
Борисов прави ново ОДС, съюзи се с Мозер

ГЕРБ разширява коалицията за европейските избори и е на път да върне облика на едновремешното ОДС - Обединени демократични сили. След СДС лидерът на управляващата партия Бойко Борисов ще подпише споразумение и със земеделците на едновремешната съпредседателка на ОДС и лидер на Народен съюз - Анастасия Мозер.

Церемонията е утре сутринта в централата на ГЕРБ, потвърдихаот партията. Споразумението е за подкрепа от страна на ПП "Обединени земеделци", наследници на БЗНС-Народен съюз. Мозер в момента е почетен председател на земеделската партия и живее в САЩ, а от 2011 г. насам фактически лидер е Петя Ставрева, бивш евродепутат. 

Решението вероятно е отглас от апела на шефа на ЕНП Жоузеф Дол десницата у нас да се яви обединена на евровота. Дол вече поощри ГЕРБ за постигнатото споразумение със СДС. Останалата част от десницата извън парламента обаче отказа да се вслуша в призива на лидера на европейските десни.

Анастасия Мозер подкрепи Бойко Борисов още преди учредяването на ГЕРБ през декември 2006 г.


Така, за първи път ГЕРБ правят не само коалиция, но такава и от повече от две политически формации.

Не за първи път обаче ГЕРБ и "Обединени земеделци" си сътрудничат, като партията на Анастасия Мозер вече неколкократно подкрепи ГЕРБ и лично Бойко Борисов по време на ключови избори през последните 15 години. По думите на Мозер, той е силен лидер и реално гарантира европейското бъдеще на България.