Борисов сгафил с Ердоган и Мицотакис

Актуални новини
14:30 - 04 Март 2020
22143
Борисов сгафил с Ердоган и Мицотакис

„Липсата на дипломация и такт ще му изяде главата на Борисов”. Това беше тема номер едно в кулоарите на парламента тази сутрин. Депутати направиха този извод по повод необмислените думи на премиера в понеделник вечерта след срещата му с турския президент Реджеп Ердоган.

„Президентът Ердоган беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис охлади ентусиазма”, оповести Борисов на 2 март.

Днес обаче народни представители в един глас заявиха пред Lupa.bg, че е абсолютно недопустимо Бойко Борисов да хвърля в пространството такива непремерени реплики и да отговаря от името на турския президент.

„Ердоган не е казал такова нещо – може да му го е съобщил насаме, но не го е заявил публично! Откъде накъде Бойко тича пред вятъра – ами ако Мицотакис сега пусне към България 15-20 000 мигранти?!”, попитаха риторично народни представители с опит в политиката.

Не случайно гръцката страна веднага реагира на изявлението с още по-хапливите думи, че „Ердоган използва отчаяни хора като пешки”.

Немската преса днес също поставя въпроса защо „кризата с бежанците на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, а на българската граница е подозрително спокойно”. Германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" например директно заявява:

"Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии”.

Междувременно наши депутати в парламента обърнаха внимание пред Lupa.bg, че българската делегация, придружаваща премиера Борисов в Турция, се е върнала доста омърлушена. „Явно наистина са се надявали на високопоставена среща в София и сега съжаляват за неадекватното поведение в Анкара”, коментираха политици. 

Хората на Красимир Каракачанов в парламента пък бяха категорични, че ако Борисов клекне пред Европа и се съгласи да приеме нова порция бежанци, то ВМРО няма да му прости това прегрешение.