Борисов: Ще положа всички усилия и компромиси, за да има правителство

Оставих ви държава с мазнинка и пак ме подигравате, ядоса се лидерът на ГЕРБ

Новини
13:48 - 11 Октомври 2024
4854
Борисов: Ще положа всички усилия и компромиси, за да има правителство

За актуалната политика, Борисов увери, че трябва да има правителство. Мога само да гарантирам, че ще положа всички усилия и компромиси да направим правителство, увери той. 

"Ако искате да ни дадете шанс да се опитаме да се върнем преди 4 г. и да почнем да дозиграждаме каквото беше, тия пропуснати години - с номер 18. Колегите от СДС да мобилизират и те всичко. Няма ГЕРБ и ДПС, има ГЕРБ и СДС. Това е официална коалиция", обърна се той към русенци.

Нарече глупави лидерите на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ като се пошегува, че само за ГЕРБ лидерът е един. "Вместо да говорим заедндо какво сме свършили и да кажем има шанс...", отчете той постоянните вербални престрелки между бившите партньори от сглобката. Той разкритикува и някои от знаковите си кандидати за депутати, които допреди изказването му критикуваха ПП-ДБ, без да ги споменават изрично. "

Всъщност не са много възможностите. Те предлагат равно отдалечен премиер. Нещо равно прието, но това стабилно ли е? Ще изберем равно прието или равно отдалечено, което да направи кабинет с негови министри, и понеже си познавам партията, знам, тая редица (водачите на листи, които се изявиха в Русе - бел. ред.) какво ще направи - ще атакува от първия ден, първо със закачки колко е часа, и на втория месец ще ги свали, защото няма по-подготвени от тях", прогнозира Борисов.

Акценти от предизборната програма на ГЕРБ обсъжда днес активът на партията в Русе. Водач на листата, която е под номер 18 в интегралната бюлетина е Николай Братованов. 

И надъха своите да припомнят на хората какво е свършено от ГЕРБ през годините.

"В Русе какво не ви направихме, в Бяла? 1,2 млрд. оставих в сметка да направят пътя Търново -Русе. Оставихме парите и за "Хемус", и Търново-Русе. То е жалко, смешно идвайки насам. Държава от Африка сме направили, три след тир през села и градове. Не ви ли е срам! 4 г. откакто сме си тръгнали. 4 г решихте да променяте нещо в Русе", ядосан бе той.

"Влязохме в управлението с 6,7 млрд. дупка. Подиграват ни за постната пица, но първата година покрихме близо 4 млрд. - за КТБ, за руските реактори, за тока на разпределителните дружества. Първата година коланът до дупка, оправихме дефицитите и даже оставих мазнинка, припомни бившият премиер. "При нас еврофондовете се усвояваха на 97,3-99,7%. И съм се карал за нула и нещо", заяви Борисов.

Ще дойде и проблем с нелегалната миграция, предупреди Борисов. И припомни за усилията, положени от кабинетите му за спиране на нелегалните. Нулева миграция имаше, моя и наша заслуга, подчерта бившият премиер.

Той се оплака, че последните 4 г. е имало само харчене и популизъм. "Без котви корабът се влачи и ще се удари в брега. Няма ги котвите. Голяма вина на ГЕРБ, моя лична, а и на партия че не останахме като котва. От 5 млрд. за заплати в обществения сектор вече са 10, а икономиката е надолу", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и реакциите по повод Борислав Сарафов, който е единствен кандидат за главен прокурор. "Така са решили прокурорите. Ние полиците не можем правителство да си направим, а се месим на другите. Ние в Европа отиваме на състезание с един кандидат. Като избирахме председател на ЕНП бе само един. И на много други такива състезания съм бил", каза Борисов.

Водачът на ГЕРБ във Велико Търново Костадин Ангелов заяви, че основната им цел е да направят правителство. "България е затънала в тиня и 4 г. , има липса на пол консенсус и резултати. Винаги, когато е било необходими сме загърбвали собственото си его и сме работили за развиване на държавата, винаги сме постигали резултати Всичко, което обещаваме, го изпълняваме", каза Ангелов. Здравеопазването може да е основа за политически консенсус и резултат, смята той. Забраната за райския газ и вейповете бяха част от нещата, с които Ангелов похвали ГЕРБ и депутатите. Той смята, че в следващия парламент ще убедят всички партии в създаването на Национален център за скрининг. 

Бившият вицепремиер Томислав Дончев съжали, че нито един от проектите, включително и готовия план за възстановяване, подготвени от третото правителство на ГЕРБ не са завършени след падането им от власт. "Обсъждаме инфраструктурни проекти в минало време, политическото безвремие си има много висока цена. Искрено се боя, че обществото е в режим на самонараняване и използва избраниците си, политиците, да се наранява. Моля се да се появи импулс на мъдрост, да избере път и посока, в която да тръгнем", започна той речта си.