Бързи тестове на 1000 души показват кога ще отмине заразата (ВИДЕО)

Актуални новини
22:12 - 26 Март 2020 (обновена)
10500
Бързи тестове на 1000 души показват кога ще отмине заразата (ВИДЕО)

1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки, ще бъдат тествани с бързи тестове за COVID-19. Тази представителна извадка ще подскаже на медиците чрез математически модел как ще се развие заразата и кога тя може да отмине. Това разясни премиерът Бойко Борисов на нощен брифинг след виртуалното заседание на лидерите на Европейския съвет. Те обсъждаха икономическите и социалните мерки, които трябва да бъдат взети в отговор на кризата, породена от разпространението на коронавируса.

Борисов каза, че следобед е разговарял дълго с председателя на Медицинския съвет проф. Коста Костов, след това с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и така заедно са стигнали до това заключение. Министър-председателят каза, че държавата разполага с 1000 бързи теста и половината ще използва сега, а след известно време ще тества отново същите лица. Моделът е вариация на настояванията на Медицинския съвет за поголовно тестване на българите с бързи тестове, което оперативният щаб не одобряваше.

Така щяла да се приложи стратегията на чука и танца – мерките удряли епидемията като чук, а танцът отпускал въздух за икономиката, опита да обясни министър-председателят.

Премиерът сподели още, че никъде няма достатъчно бързи тестове, дори и Испания, която ги произвежда, не разполага с тях. "Срещу тази зараза няма лекарство, няма ваксина. Нито един от тестовете не е на 100% надежден", коментира министър-председателят.

"1000 теста бързи ще бъдат направени на полицаи, шофьори на градски транспорт, линейки. За 10 минути, вземат кръв от пръста, ще видим имат ли антитела, докторите ще кажат след колко време ще повторим, за да видим след колко време ще дойде пикът", обяви Борисов, уточнявайки, че тестовете са дарение и няма да се плащат. В обществената поръчка, която сме дали в ЕС, сме поискали 1 милион теста, ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много, допълни министър-председателят. Той съобщи, че България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия.

"Не се търси новозаболял, а прекарал коронавирус инфекция в тези, които ще бъдат изследвани с бърз тест. Изследва се дадена група, за да се види как се натрупва имунитет, правят се модели и като премине епидемията да се види как може да се въведат в работно положение, за да се възстанови икономиката", сподели от своя страна ген. Венцислав Мутафчийски, който също участва в пресконференцията.

Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март. Въведените у нас извънредни мерки са ефективни и дават резултат, каза премиерът Бойко Борисов.

"Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕК в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите", добави той по отношение на заседанието на Европейския съвет.

Борисов каза, че България бързо е въвела извънредните мерки, а след това е била последвана от редица европейски държави, които за съжаление платили висока цена с много жертви.

Финландия каза, че няма да приеме извънредни мерки, а сега Хелзинки е под карантина, коментира премиерът. И отново добави: "Всички, надявам се, разбират колко прави сме били ние и колко навременни са били мерките ни." Бойко Борисов посъветва никой да не се шегува с толкова сериозен въпрос като коронавируса.

Решихме да подпомагаме кой каквото може, освен с писмата които пратихме за Хърватия, със съпричастност, обяви министър-председателят. Обсъдихме какво ще се случи, какви ще са последствията, как ще реагира европейската икономика на тази криза, добави той.

Бойко Борисов не скри, че разговорите с останалите лидери в ЕС не са били лесни, като каза: "Тепърва ще се търси решение за после от страните, защото, когато става въпрос за много пари трудно ще се намери решение между по-богатите държави и юга, Централна и Източна Европа. Отсега се взе решение да има три предложения. Това, което поставихме като тема е медицинските облекла, маски, продължи премиерът. 

"Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за следващия ред варианти. За никого не са предвидани средства, нито за нас. Държавите сами ще решават за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, защото години наред слушахме, че еврозоната е лошо нещо. Това, което комисията ни е разрешила и на базата на това пренасочихме средтсва, общаха ми днес между 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите", обяви Борисов.

"10-14 дни ще се водят паралелни разговори между държавите - донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се говори. Говори се за принципа, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е как след това, при липса на бюджет, ще се разпределят парите", обясни той.

"Утре ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, ще се разпределят за най-нуждаещите се на първата линия за борбата с коронавируса. 67 лв. струва най-скъпото облекло, което може да се използва 50 пъти. На 4-тото пране вече е без пари, по 2 облекла ще се раздадат на най-засегнатите места. Вече 4 завода шият. Утре ще има Тристранка, ако вземем решение веднага ще отидем на 60-40 - 60 държавата, 40 бизнеса", каза още премиерът.

"Ако сега кажа, че няма да има балове това ще е новината на вечерта, а никой не го заслужава. Има още време", каза Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще бъдат отменени традиционните абитуриентски балове през май.

А коментирайки дали трябва да бъдат отменени Великденските служби премиерът каза: "Аз нямам нито силата, нито волята да кажа: "Не отивайте на църква!". "Нека вярващите са по-раздалечени, съветвам ги да взимат мерки, да дезинфекцират икони и Бог да е с нас", добави премиерът. "За всичко друго имам воля и смелост, това не мога да го направя", каза той по повод призивите да се затворят църквите.

Борисов заяви, че след изявлението на президента Румен Радев в неделя, който обяви, че ще наложи вето на част от закона за извънредното положение, премиерът е спрял да разговаря с него не само по темата за коронавируса, но и по всякакви други теми. "Това, което Радев направи, за мен е недопустимо. Никой в Европа не го направи. Точно такъв разнобой е пагубен за държавата. Вместо да каже "Браво на нашите момчета, това са българите, ще се справим", много благодаря и на сънародниците, ние трябва да си помогнем, виждате, в огромната си част спазват мерките, аз съм горд с тях", заяви премиерът.

Борисов е разочарован, че парламентът се разпусна и няма да заседава. Според него депутатите можели да заседават дистанционно, както правят правителството и Европейският парламент.

"Затягаме мерките, за да държим пика ниско. Това не е хрумване. Искаме през статистическите данни да прогнозираме кога това може да се случи. Армията не се използва, нека полицаите и жандармеристите да седят сами по КПП-тата в дъжда. Другите държави да го правят, а ние да се пазим", коментира премиерът Борисов.

"Имаме достатъчно интелектуален ресурс, за да се справим с такива случаи. Съгласихме се на обща платформа, за да мониторираме ситуацията в България. Така ще може да казваме какво се случва на базата на реални измервания. Така ще можем и да мониторираме инфекциозния процес с наличния ресурс доколкото е възможно. Максимално рано да можем да започнем с разхлабването на мерките, за да можем да върнем икономиката към функционалност. Здравето е най-важно, но осъзнаваме тежестта на решенията, които вземаме. Структурирахме подход, чрез който науката да помогне в това предизвикателство". Това сподели пък пулмологът д-р Александър Симидчиев.