Борисов яхна джипа и тръгна на проверки на жп линии и гари

Премиерът инспектира новата отсечка София-Елин Пелин, огледа и перона на Пазарджик

Новини
12:00 - 11 Юни 2019 (обновена)
2260
Борисов яхна джипа и тръгна на проверки на жп линии и гари

Премиерът Бойко Борисов тръгна на проверки по жп лииите и гарите в страната. Тази сутрин той отново подкара служебния си джип, като отново качи със себе си финансовия министър Владислав Горанов, транспортния шеф Росен Желязков и вицето Томислав Дончев, за да огледат заедно полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин.   

„Влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км. Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив - Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите. От София, като се започне, през „Подуяне”, „Казичене”, в Елин Пелин, Костенец - нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив”, обясни транспортният министър Росен Желязков.

Железопътната отсечка София-Елин Пелин е част от жп линията София-Пловдив - тя ще намали времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.

Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София, съобщават от правителствената пресслужба.

Ще бъдат построени 17 нови надлези и подлези, ще се реконструират 6 мостове. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

Бросов огледа и сградата на гара Пазарджик, финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС.

Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души.

От гара Пазарджик премиерът Борисов се качи на влак, с който ще премине по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози.

По-късно Борисов посети и намиращия се в близост до жп гара Тодор Каблешков Интермодален терминал Пловдив - пример за най-успешното публично-частно партньорство у нас. Там се обработват около 40 000 товарни контейнери годишно, а дневно - 1,5-2 влака в посока от и към Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ с обща стойност 11,9 млн. лв., от които 2,1 млн. безвъзмездна помощ от ЕС.