Босна се вдигна на протест заради мръсния въздух (СНИМКИ)

Сараево днес е най-замърсената столица в Европа

Балкани
18:57 - 16 Януари 2020
3958
Босна се вдигна на протест заради мръсния въздух (СНИМКИ)

Гражданите на Босна се вдигнаха на протест заради мръсния въздух. Сараево днес се издигна на второ място в списъка на най-замърсените столици в света. От събота в страната действат извънредни мерки заради замърсяването на въздуха. В плен на смога са също много градове в Сърбия и Косово, съобщи БНТ.

Столицата на Босна се изкачи до незавидната втора позиция по замърсеност на въздуха заради географското си положение - долина, заобиколена от планини, дълъг период на безветрие и използване на въглища за битово отопление.


За да се намалят пораженията върху здравето на хората заради замърсяването, от събота босненците са призовани - да ограничат използването на автомобили, да избягват дейностите на открито, а ако излизат навън да слагат предпазни маски.

Властите препоръчват да не се пуши в затворени пространства, при готвене да не се използват кухненски абсорбатори, да бъде ограничено чистенето с прахосмукачки. Според жителите на Босна, обаче, мерките нямат никакъв ефект.


През последното денонощие Белград зае пета позиция в световната статистика за най-замърсените столици, което наложи извънредна среща на правителството.

Саша Йованович, лекар от Белград съветва да се избягва физическа дейност на открито. Медицинските маски не спират проникването на фини прахови частици. 

Според Световната здравна организация мръсният въздух съкращава с година и 3 месеца живота на хората от Западните Балкани.