Боят върху българи в РСМ стигна до Брюксел

Свят
21:42 - 01 Февруари 2023
3028
Боят върху българи в РСМ стигна до Брюксел

Представители на българската общност в Република Северна Македония са се срещнали днес в Брюксел с еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Искаме диалог с властите в Република Северна Македония и съдействието на ЕС за осъществяване на такъв диалог. Изразихме очакване страната да стане член на ЕС, но не за сметка на българите в Република Северна Македония, както и в следващия доклад за напредъка на Република Северна Македония да бъдат отбелязани случаите от последната година, каза за БТА Петър Колев от Щип.

Освен него на срещата с Вархей са участвали и Георги Трендафилов от Велес и председателят на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски. 

Искането за срещата с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей бе изпратено, след като в интервю за предаването "Брюксел 1" по телевизия "България он еър", което съвпадна с поредното нападение срещу клуб „Цар Борис Трети” в Охрид, срещу който беше стреляно с огнестрелно оръжие, Вархей пое ангажимент да се срещне с представители на Българите в Северна Македония.