Божанов: Новото звено за мониторинг на медии ще следи за тролове

В държавата няма орган, зает с политиката за защита при хибридни заплахи, обясни министърът на електронното управление

Новини
17:16 - 20 Май 2022
996
Божанов: Новото звено за мониторинг на медии ще следи за тролове

Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на медии и социални мрежи, няма да изземва правомощия на Съвета за електронни медии. Това подчерта министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на парламентарния контрол.

По думите му новото звено няма да регулира, а ще следи за случаи на целенасочена дезинформация.

"В държавата няма орган, който изрично да е натоварен официално с политиката от защита при хибридни заплахи, в това число насочената дезинформация. Да отбележа, че се водим от един основен принцип, той е - не трябва нито правителството, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина, кое не, нито да има правомощия да блокира нещо, просто защото така е решил. Борбата, грубо казано, не е при нас, при нас е анализът."

Според министър Божанов в България се финансира и създава подвеждащо съдържание по определени теми чрез поддържането на т.нар. фабрики за тролове, които координирано разпространяват това съдържание в социалните мрежи.

"Тези тролове често са хора, работещи от вкъщи. Заплаща им се на коментар или на публикувана статия. По команда споделят тези в кавички новини в определени групи, които са посочени от координиращия трол. Това от своя страна води до алгоритмично усилване на разпространението на тези публикации и съответно то би било показано на повече хора. Също тези тролове докладват пък легитимни гласове в обществото и в социалните мрежи конкретно, което води до тяхното блокиране", заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.