Божидар Божанов кани на "дуел" гербера Чолаков

Политика
14:57 - 21 Март 2023
1896
Божидар Божанов кани на "дуел" гербера Чолаков

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, кандидат в листата на коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” в 23 МИР в София, покани на дебат юриста от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Със статус във Фейсбук Чолаков се опитва да коментира опитите на ПП-ДБ да гарантира коректното броене на резултатите от машинното гласуване, като твърди, че флашките за заличени от Изборния кодекс.

“Божидар Божанов продължава да настоява пред ЦИК, че трябвало да има флашки. Ще обясни ли някой на тези фанатици, че флашките вече ги няма. И че те няма да манипулират повече избори? Дотук бяха!”, написа патетично бившият депутат. Като част от ГЕРБ и “Хартиената коалиция” той гласува връщането на гласуването с хартиена бюлетина за изборите на 2 април.

Вчера Божидар Божанов изпрати официално писмо до ЦИК с призив да бъдат използвани наличните машинни данни за проверка при приемане на протоколите, след като стана ясно, че ЦИК не е възложила използването на данните от флашките за контролна проверка на резултатите от ръчното преброяване.

“Може би не сте обърнали внимание, но флашки има в кодекса. Записващи технически устройства се казват. Да, те не са водещи при определянето на резултата, водещото са какво преброят хората. Но машинните данни могат да се ползват за контрола. Защото е човешко да се сгреши и трябва да има как да се поправят тези грешки без главоболия. Само това искаме. Обаче и тук ще отправя молбата, която отправих и от трибуната - престанете да твърдите, че изборите с машини са манипулирани без нито едно доказателство. Махнахте машинните протоколи. Вече може да сте спокойни, Терминаторът няма да открадне изборите”, отговори Божанов и призова Чолаков на дебат.

Божанов опроверга и друго твърдение на Чолаков - че на предишните избори флашките от секциите в чужбина са се изгубвали, каквато опорна точка използва и “Възраждане” в предизборната си кампания.
 
“Ако бяхте пратили човек на срещата онзи ден в ЦИК, щяхте да чуете от “Информационно обслужване” и ЦИК, че на предните избори няма секции без предадена флашка. Можете още сега да проверите - results.cik.bg, данните от флашките са качени за всяка секция. Ако намерите секция без качени данни от флашка, кажете. Не изключвам да има 1-2 такива в чужбина, но хайде да не работим със слухове за лесно проверими неща”, написа той.