Божидар Божанов видя надежда за общи листи на ДБ и ПП

Актуални новини
10:13 - 30 Юли 2022
3930
Божидар Божанов видя надежда за общи листи на ДБ и ПП

"Продължаваме промяната" има нужда от своето време, за да реши дали да се яви на изборите самостоятелно или в обединение с "Демократична България" и това е нормално, коментира пред БНТ министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е и член на "Демократична България". Той допълни, че очаква до седмица-две да има решение по въпроса.

"Политическата ситуация е сложна. В този парламент видяхме, че е трудно да се събират мнозинства. В следващия парламент няма да е по-лесно. Затова решихме да сложим на масата тезата, че едно предизборно обединение има повече шанс да реши този пъзел. Дали разполагаме с цялата информация? Не - имаме някакви данни, на базата на които правим заключения, но пък "Продължаваме промяната" имат нужда от своето време да вземат своето решение, което е нормално. Ще изчакаме седмица, може би две, за да видим.", каза той.

Божанков допълни, че по геополитически теми "Демократична България" е най-близо до "Продължаваме промяната" от целия политически спектър у нас.

В коментар за призива на Николай Хаджигенов от "Ние идваме" за по-широка предизборна коалиция Божанов заяви, че не може да даде заключение, преди въпросът да бъде обсъден на всички нива.

Той коментира и изтеклия запис от заседанието на ПГ на "Демократична България", който стана повод за разпадане на преговорите за формиране на кабинет с третия мандат:

"Хората видяха, че не говорим вътрешно нищо по-различно от това, което говорим публично. Да, може би малко по-малко описателни думи използваме, когато говорим публично, но тезите ни са едни и същи. Не смятам, че има някаква кой знае каква драма с този запис."

До началото на следващата година електронната идентификация се очаква да заработи независимо кой е министър на електронното управление, каза Божидар Божанов. Процесът се забавя с около два месеца заради предсрочните избори, които ще натоварят допълнително "Информационно обслужване", допълни той.

Напълно готови са и няколко законопроекта, като този за отпадането на синиь талон, които облекчават административното обслужване на гражданите, допълни той. Дали ще влязат в сила обаче, зависи от следващото управление.

"Законите са готови, чакат на нисък старт в Министерски съвет. Ако имаше парламент, щяха да бъдат приети.", каза Божанов.

А свършеното от министерското кресло обобщи така:

"Човек не може никога да е напълно доволен от това, което е свършил. Винаги иска и още. Дали спя спокойно - направихме толкова много за киберсигурността през последните 6 месеца, че съм много по-спокоен, отколкото преди това."