Божигол изненада: Още не съм казал стоп

Скоро ще обявя нов проект, загатна бившият национал

Спорт
17:43 - 22 Декември 2022
2272
Божигол изненада: Още не съм казал стоп

Валери Божинов разказа надълго и нашироко за курса за спортен директор, който в момента кара в Конелиано. Освен това, Валери Божинов говори за плановете си за бъдещето и разкри дали е приключил с футбола.

„Попивам, уча и се надявам да израсна като човек. Да мога да говоря, да коментирам и като цяло да правя добра комуникация с хората. След футбола трябва да си пример за нацията, за народа, за младото поколение. Да имат добро отношение към възрастните хора“, заяви бившият български национал.

Той каза, че в курса е изградил много нови контакти с хора, които работят в големи клубове: „Аз мога да кажа, че за 20 години футболна кариера, футболът ми е дал много. Играл съм в много отбори, правил съм така, че да играя добре, да вкарвам голове. Да правя така, че хората в чужбина и в България да се гордеят с мен. Сега дойде време да инвестирам в себе си. Този курс коства пари.

В моя курс, в който сме 60 човека, има сериозни хора – бивши футболисти, хора, които работят в администрацията на големи клубове, като Болоня, Рома и др. Свекърът на президента на Наполи е в курса. Дават ти да видиш и научиш доста неща. Хората, които ни преподават, са сериозни, научени и можеш да научиш много от тях. Треньори като Биелса, Спалети, Бенитес, също така спортни директори са ни изнасяли лекции.

Учиш, виждаш, научаваш доста неща, които до този момент не си научавал. Като футболист ти се отнасяш по един начин към нещата, но като директор, ти гледаш по друг начин. Изискват се много неща. Затова съм там и дай Боже един ден да съм полезен за футбола и в България, и в Италия“.

Божинов коментира пред dsport и информацията, че е можело да стане ръководител на словенския клуб Горица: „Не е моя работа да говоря такива неща. Имахме разговори, бях на среща с ръководството на Локомотив Пловдив, гледах последните два мача на тима. Хората искат да инвестират в доста клубове извън България. Сега имат разговори с английски, испански и италиански клубове. Но това е въпрос на време, разговори и комуникация.

Те искат Локомотив както да произвежда, така и да купува и продава футболисти. Няма да е лесно, но хората са амбицирани, имат желание и ресурси. Сега Локомотив прави база и стадион.

Надявам се до 1-2 години да свършат. Пожелавам го на всички големи клубове в България да им се случат такива неща, защото без стадиони и бази, футболът в България няма как да се случва“.

„На този етап искам да завърша курса за спортен директор. Оттам хората в Куверчано ме привикаха един ден и ми казаха, че имам потенциал да бъда треньор. Казаха ми да запиша курс за треньор. Това също го имах предвид и ще запиша треньорски курсове. Това е богатство. Ти инвестираш, но пък после виждаш нещата отстрани. Не искам да прибързвам и да прескачам крачки. Трябва време, тренировки. Не се страхувам от нищо, имам големи атрибути и мога да поема отговорност.

За мен напрежението е работа, емоция, дава ти адреналин и отговорност. За мен от тази гледна точка няма проблеми. Телевизията ми харесва, тепърва ще разберете какво имам предвид. Скоро ще обявя един проект, имам идеи в телевизията. Искам да помогна много на българския футбол, да се върне там, където му е мястото. Имаме нужда от силни отбори – Левски, ЦСКА, Локо и Ботев.

Апел към държавата да помогне на всички клубове за бази. Ако държавата не помогне да се направят стадиони и бази, няма как да стане. Ако те не помогнат на футбола и спорта, няма кой да помогне. Дай Боже да се направят нещата и хората, които са на власт да обърнат внимание на базите и стадионите, защото има нужда“, заяви бившият помощник треньор на Септември София.

„Лично не съм обявил края на кариерата си, не съм казал стоп. Искам когато го направя, да се направи нещо запомнящо се и подобаващо като бенефис. Когато обявя, че приключва с футболната си кариера, аз ще го обявя. Дай Боже тогава да направя бенефис. Трябва да го реша дали съм приключил. На този етап не съм се отказал. Не си търся отбор, аз съм на 36 години, но за мен има можещи и неможещи, а не млади и стари. Когато го реша и кажа край, стоп, спирам с футбола, ще направя бенефис с хора, треньори и отбори. Много са важни контактите и отношенията с бивши ръководители, треньори и отбори“, каза Божинов относно края на кариерата си.