Брадли Купър учи шест години да дирижира шест минути във филма "Маестро"

Актьорът играе ролята на легендарния диригент и композитор Ленард Бърнстейн

Легенди
22:15 - 20 Ноември 2023
5052
Брадли Купър учи шест години да дирижира шест минути във филма "Маестро"

Актьорът и режисьор Брадли Купър разкри, че шест години се е учил да дирижира, за да се подготви за ролята си на легендарния диригент и композитор Ленард Бърнстейн в предстоящия филм "Маестро".

По време на прожекция на филма в Ню Йорк, заедно с другите звезди Кери Мълиган и Мат Бомър, Купър сподели пред модератора на дискусията Лин Мануел Миранда, че е бил "ужасен" от особено сложна сцена в катедралата в Ели и е прекарал шест години в подготовка за този момент.

В "Маестро" Купър, който е и режисьор на филма, пресъздава емблематичното изпълнение на Симфония № 2 "Възкресение" на Малер от 1976 г. в катедралата в Кеймбриджшир - предизвикателство, в което участват истинският Лондонски симфоничен оркестър, 100-членен хор и двама солисти.

Първи кадри от въпросната сцена се появиха във втория трейлър на филма, който излезе на 25 октомври.

"За тази сцена толкова се притеснявах, защото я направихме на живо", казва Купър. "Това беше Лондонският симфоничен оркестър. Записваха ме на живо, трябваше да ги дирижирам".

Първите отзиви за "Маестро" хвалят изпълнението на Купър, а при премиерата на филмовия фестивал във Венеция по-рано през годината филмът получи 7-минутни аплодисменти на крака, като според съобщенията е разплакал и трите деца на Бърнстейн - Джейми, Александър и Нина.

Филмът, който проследява живота на Ленард Бърнстейн през връзката му с костариканската актриса и активистка Фелисия Монтеалегре, е продукция на Нетфликс и ще бъде достъпен в стрийминг платформата от 20 декември. Преди това той ще има ограничен брой прожекции в киносалоните, за да може да се представи за предстоящите награди “Оскар”.

В ролята на Монтеалегре зрителите ще видят Кери Мълиган. Актьорският състав включва още Мая Хоук като дъщеря им Джейми и Сам Нивола като сина им Александър, както и Мат Бомър, Сара Силвърман, Уилям Хил, Тим Роган, Малъри Портной и други. Сред продуцентите на “Маестро” са Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг.

Оператор е Матю Либатик, с когото Брадли Купър е работил и над “Роди се звезда”. Филмът получи 8 номинации за “Оскар”, пет за “Златен глобус” и 6 за “Грами”.

Бърнстейн (1918-1990), потомък на украински евреи в САЩ, става световноизвестен с музиката си за “Уестсайдска история”.

Той е първият американски диригент, получил световно признание. Бърнстейн е и първият роден в САЩ диригент, който води голям американски симфоничен оркестър като музикален режисьор на Нюйоркската филхармония.