Брадовчед издаде: Корнелия е комунистка, нищо, че беше в СДС

Личности
11:11 - 01 Юни 2022
4422
Брадовчед издаде: Корнелия е комунистка, нищо, че беше в СДС

Цецо Петров, братовчед Корнелия Нинова, разкри, че лидерката на БСП не е стъпвала в родното си село Крушовица, Врачанско, поне от 40 години. Вицепремиерката напуснала бащината си къща, когато била едва 7-годишна, а после се връщала броени пъти в детството си, преди да замине за София да учи в Класическата гимназия, след което и право в Софийския университет.

„Отдавна в къщата никой не ходи. Местните помнят Корнелия само като много малко дете, някои пък са я виждали само по телевизията“, разказва Цецо Петров и си спомня как навремето заедно с братовчедите, сред които и Корнелия, се скупчвали в едната стая на вече разрушената къща.

Рецитирали песни, пускали плочи и танцували. „Момичета се преобличаха като народни певици и си играеха. Но тя беше отворено момиче и ѝ сечеше пипето“, разкрива роднината на Нинова, издавайки, че точно тя била тартор на тайфата, измисляла какво да се прави и дирижирала „парада“ от съвсем малка. Най-много обичали да играят на народна топка и „пускам, пускам кърпичка“.

Връзката с Крушовица Нинова прекъсва, когато с родителите ѝ Петър и Маргарита се местят в Мизия, за да може тя да получи по-добро начално образование.

Според роднините на Корнелия Нинова тя винаги е била заклет комунист. Те смятат обвиненията срещу нея, че е политически хамелеон, за безпочвени. Според Цецо братовчедка му не е „сменяла цвета“, нищо, че първо е била при Костов и СДС.

Всъщност цялата фамилия открай време били комунисти и дори партийните събрания в селото се провеждали именно в къщата на Нинови.

„Тук, в тази къща се събираха, имаше си районен комунист партиец, който ги събираше с червения тефтер веднъж в месеца. Така че открай време потеклото на Корнелия си е комунистическо. Тя с това си е закърмена“, казва още Цецо.

Корнелия язди още от пионерските години

Към днешна дата обаче родната къща на вицепремиерката приличала на купчина руини. Социалистката, която твърди, че се гордее с произхода си и корените си, е оставила бащиния си дом да се саморазруши, вероятно от срам, че е от село? Сградата буквално се срутила, защото повече не можела да устоява на природните стихии.

„То буквално няма къща вече… Не сме я виждали Корнелия Нинова“, казва съселянка на червената лейди от Крушовица.

Преди да се порути, родният дом на шефката на Столетницата няколко пъти ставал обект на крадливи атаки от роми.

Нито братовчедът на шефката на БСП, нито съселяните ѝ имат обяснение защо имотът е докаран дотук. Не били чували да е имало семейни спорове за наследството със сестра ѝ Руми, която живее отдавна в Англия и двете не са особено близки.

Майката на Корнелия – Маргарита, също вече е забравена в Крушовица. Тя живее в къща в Мизия, през няколко пресечки от свекървата на Нинова. Там пенсионерката и видна активистка на БСП редовно присъства на местните партийни сбирки.