Братът на Неофит: Не знам какво става с него!

Последното заседание на синода не е било водено от Негово Светейшество

Общество
13:15 - 30 Ноември 2023
2331
Братът на Неофит: Не знам какво става с него!

"Не знам какво се случва с брат ми. Нямам никаква връзка с него от поне един месец!" Това заяви притеснено доц. Димитър Димитров - брат на патриарх Неофит, по повод информацията, че духовният водач на православна България бе приет в болница.

Дядо Неофит постъпи в болница с белодробно заболяване. Негово Светейшество е във Военномедицинска академия.

"Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ-БП", казаха от Светия Синод.

Това не е първият път, в който Неофит е в болница заради това заболяване. През септември миналата година отново бе приет за същото. Той от години страда от проблеми с белите дробове и паркинсонизъм, които от време на време се обострят. 

Последното заседание на синода не е било водено от Негово Светейшество, а от митрополит Григорий.

Като пръв викарий на патриарха Поликарп пък е поел работата му в Софийската митрополия. Макар уставът на Българската православна църква да допуска избор на нов патриарх поради старческа немощ на действащия, до тази хипотеза едва ли ще се стигне, тъй като Светата ни църква има ясен механизъм за споделяне на отговорност при заболяване на членовете на Светия синод.

През октомври патриарх Неофит навърши 78 години. Той е избран за глава на Българската православна църква на 24 февруари 2013 г.