Братовчед на Симеон слага внучката начело на Савойската династия

16-годишната Виктория е по-голямата дъщеря на племенника на Сакскобургготски

Новини
11:53 - 02 Февруари 2020
4531
Братовчед на Симеон слага внучката начело на Савойската династия

Савойската династия направи много сериозна стъпка - отвори се към жените след цяло хилядолетие. Възможно е дъщерята на Емануил Филиберто Виктория да наследи короната. 

Принцът престолонаследник Виктор Емануил Савойски, син на последния италиански крал Умберто II, и братовчед на Симеон Сакскобургготски, казва сбогом на т.нар. салически закон. Според правовия кодекс, създаден вероятно в 503 г., само мъжките наследници по мъжка линия имат право да носят корона.

Въпреки че сега става въпрос само за хипотетични кралски наследници, тъй като Италия е република от 1946 г., наследниците на Савоите решиха да модернизират правилата за наследяване.

Проблемът е, че Емануил Филиберто, син на Виктор Емануил и племенник на Сакскобургготски, има две дъщери. Така дядо и баща решиха да променят правилата, за да позволят на по-голямата от дъщерите – 16-годишната Витория, да наследи хипотетичната корона.

При хипотезата ако днес Италия отново стане монархия, то Витория би могло да стане кралица. “Салическият закон е анахронизъм. В едно общество, което иска да признае равенството на половете, е недопустимо да мислим, че Савойската фамилия дискриминира жените”, коментира пред в. “Кориере дела сера” 48-годишният Емануил Филиберто.

Анахронично звучи дори самият факт, че се говори за наследяване на трона в една република, каквато е Италия, но като се има предвид, че Савоите все още съществуват, те искат да се обновят и модернизират. Така смята принц Емануил Филиберто, внук на последния италиански крал Умберто II - брат на българската царица Йоанна, който напусна Италия след референдума за монархия или република.

Според Виктор Емануил “решението е било обмислено и не е плод на особени обстоятелства или спешни ситуации, а на факта, че обществото днес върви към равенство на половете и повечето кралски фамилии вървят в тази посока”. 

Принцът престолонаследник Виктор Емануил с жена си Мария Дория и със семейството на сина си Емануил Филиберто

Реалистично ли е да се говори за 16-годишната Витория като за бъдеща кралица? “Никога не казвай никога”, казва баща ѝ Емануил Филиберто, който преди години спечели тв шоуто “Да танцуваш със звездите” на “РАИ Уно” и участва в песенния фестивал в Сан Ремо.

Въпреки че е само хипотетична кралица, 16-годишната Витория вече беше обявена за кралицата на инстаграм, където има над 7000 последователи. Тя редовно пуска снимки с разголен корем, както правят връстниците й.

Не само решението на Савоите обаче буни духовете на онези италианци, които все още се вълнуват от проблеми с монархията. Искри припалват и заради полемиките между самите братовчеди със синя кръв. Принц Виктор Емануил и братовчед му херцог Амедей д’Аоста са открай време в спорове кой е клонът, който има право да продължи монархията.

Техните синове Емануил Филиберто и Аимоне обаче са настроени да надмогнат полемиките.

“Трябва да имаме една обща цел – да работим заедно, за да преведем в бъдещето историята на династията ни. А историята не може да се промени и именно нашият клон е основният в династията”, казва Емануил Филиберто Савойски.

Т.нар. консултативен съвет на сенаторите на Савойската династия обаче оспорва, че Виктор Емануил променя правилата по своя инициатива, или с motu proprio.

“Защо пък не? Умберто II никога не е казвал, че иска да промени потомствения клон в династията. Следователно сме аз, Емануил Филиберто и дъщеря ми Витория легитимните наследници на последния крал... Казват, че е необходимо да се произнесе за това парламентът на конституционната монархия? След като днес не съществува монархия, династията се продължава от баща ми като глава на кралската фамилия. Като такъв той може да се намеси с норма по своя инициатива”, коментира пред в. “Кориере дела сера” принц Емануил Филиберто. 

Принц Емануил Филиберто с жена си Клотилд Куро и двете им дъщери

Неговият братовчед Аимоне д’Аоста, чийто кръстник е бившият испански крал Хуан Карлос, засега предпочита да не се намесва в споровете около Савоите. От години резервираният Аимоне живее в Москва, където работи като мениджър на компанията “Пирели”. Той е женен за Олга, дъщеря на принц Михаил Гръцки.

Що се отнася до племенника на Сакскобургготски – Емануил Филиберто, след няколкото си изяви в миналото в италианския шоубизнес, той се лансира в сферата на уличната храна в Калифорния. Там притежава няколко фургона с марката Prince of Venice, предлагащи на американците street food.

Принцът казва, че решението на баща му за промяна на салическия закон вече е било разпратено до всички кралски фамилии в Европа, включително и до Ватикана, и че получават като отговор комплименти и благодарности.