Братя Мангасариян възкръснаха

След 8 години пауза Зюмбюл, Кулю и Среброто тръгват на турне под надслов "Завръщане от бъдещето"

Нещо за четене
18:00 - 26 Януари 2023
7976
Братя Мангасариян възкръснаха

Култовата комедийно-музикална група "Братя Мангасариян" се събират отново след 8 години пауза. Зюмбюл (Силвестър Силвестров), Кулю (Владислав Петров) и Среброто (Александър Сано) ще се изявят в собствения си стил - манга хип-хоп, както самите те го наричат. Това е смесица от хип-хоп, пънк и етно елементи с иронични текстове.

Този път обаче парчетата им ще имат нови аранжименти. Артистичното трио зарадва феновете си с концерт през ноември в столичен клуб, а през февруари тръгва на турне под надслов "Завръщане от бъдещето".

Наскоро групата направи нова версия на известния си сингъл "Бай Мангау". Сега Сано, Силвестров и Петров ще зарадват феновете си във Варна, Бургас и Пловдив, съответно на 16, 17 и 18-ти.

Под шеговития тон, текстовете на песните на групата, както и медийните ѝ изяви представляват сериозен критичен анализ на актуалната културна и обществено-политическа ситуация в България.

Независимо, че боравят с гротеска, цитати от попкултурата и комични етюди, Братя Мангасариян успяват да удържат текстовете си изчистени от вулгаризми и банални включвания на груба улична реч. Интервютата им спазват особена стилистика, винаги се поддържа отчетлива граница между актьор и персонаж.

Видеопродукцията с тяхно участие е ефектна, клиповете им са типично постмодерни и имат многозначително послание. Както и музиката им, те са адресирани едновременно до най-популярната и младежка публика, но също така и до рефлексивни зрители, които се забавляват с имитацията на масмедийните клишета. Братя Мангасариян могат да бъдат сравнени като културен феномен с виртуалния герой Борат, превъплъщение на комика Саша Барон Коен.

Водещият образ на триото е заложен в песента „Бай Мангау“. Във финала на песента се определя и кръщелната връзка на героя с персонажите на тримата актьори в арт-триото: „Бай Мангал е кръстил тука трима души.“

Присъщите характеристика на поливалентната фигура („Бай Мангау“) са свързани с разпределението на ролите на тримата протагонисти (цветен, цъфтящ, плодовит – „Зюмбюл“; опасен, родеещ се с „клане“ и „касапница“ – „Кулю“ (вторична игра на аналогии тук и с рапъра Coolio); богат, ценен, даващ късмет за материална и финансова сполука – „Среброто“).

През 2015 г. създават комедийното шоу „За вредата от образованието, културата и изкуството“, което се играе по клубните сцени в страната с голям успех.