Бразилският президент с първа визита в Европа

ЕС
17:09 - 21 Април 2023
1497
Бразилският президент с първа визита в Европа

Бразилският президент Лула да Силва пристигна в Португалия за първото си пътуване в Европа след встъпването си в длъжност през януари.

Очаква се по време на посещението му да бъдат подписани около десетина двустранни споразумения, главно в областта на енергетиката, науката, образованието и туризма. Пътуването му ще включва в следващите дни и посещение на Испания, където ще се срещне с крал Фелипе VI и министър-председателя Педро Санчес.

"Пътуването е част от подновяването на дипломатическите отношения на Бразилия с нейните основни партньори", заявиха от пресслужбата на бразилския президент, предаде АФП.

Лула да Силва пое президентския пост, като обеща "Бразилия да се върне" на международната сцена след четири години на относителна изолация при крайно десния си предшественик Жаир Болсонаро.

В стремежа си да възроди ролята на Бразилия като посредник при сключването на международни сделки, той обеща да развива приятелски връзки с всички държави и се противопостави на вземането на страна от Съединените щати и Европа, от една страна, или от Китай и Русия, от друга.

77-годишният бивш металург, който преди това бе начело на Бразилия от 2003 до 2010 г., може да се сблъска с някои дипломатически неудобства след неотдавнашните коментари, в които упреква Европейския съюз и Съединените щати за конфликта в Украйна.