Болсонаро се върна в Бразилия, за да оглави дясната опозиция

Той замина за САЩ два дни преди изтичането на неговия мандат на 1 януари

Свят
17:45 - 30 Март 2023
1159
Болсонаро се върна в Бразилия, за да оглави дясната опозиция

Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро днес се върна в родината си от САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. На летището в столицата той беше приветстван от стотици свои поддръжници, дошли да го посрещнат след тримесечния му престой във Флорида.

Болсонаро ще се стреми към нова роля на политическата сцена в страната, посочват агенциите, отбелязвайки, че властите в столицата Бразилия са взели мерки за гарантиране на реда при завръщането на бившия президент популист.

Болсонаро, който досега не е признал поражението си на миналогодишните избори, се очаква да оглави опозицията срещу новия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който е от левицата.

Поддръжници с националното знаме върху раменете си пееха националния химн и скандираха "Легенда!", докато Болсонаро излизаше от сградата на летището.

Преди да се качи на самолета на тръгване от Орландо, Болсонаро омаловажи своята лидерска роля и каза, че ще използва опита си, за да подпомогне кампанията на своята (Либерална - бел. ред.) партия на местните избори през следващата година. Той добави, че изборите, които загуби миналия октомври, са минало.

"Прелистихме една страница и сега ще се готвим за изборите следващата година", каза Болсонаро за телевизия "Си Ен Ен Бразилия" малко преди отпътуването си.

Болсонаро замина за САЩ два дни преди изтичането на неговия мандат на 1 януари, когато трябваше да предаде президентските си пълномощия на Лула. Той каза, че има нужда от почивка, но според критиците му Болсонаро се е опитал да избегне потенциалните рискове, свързани с над десетина правни разследвания, пред които може да бъде изправен в Бразилия.

Те фокусират вниманието върху неговите нападки срещу бразилската система за гласуване и предполагаемата му роля за окуражаване на поддръжниците му да щурмуват правителствени сгради при бунтовете на 8 януари, които наподобяват щурма на Капитолия в САЩ.

Болсонаро, който възприема бившия американски президент Доналд Тръмп като свой политически идол, участва в Конференцията за консервативно политическо действие във Вашингтон този месец, където постави под въпрос резултатите от изборите в родината си през октомври миналата година, спечелени от Лула с незначителна преднина, и каза, че мисията му в Бразилия "все още не е приключила".