Бриджит Макрон ще докаже чрез съд, че не е мъж

Утре стартира делото на първата дама на Франция срещу две жени, разпространили нелепия слух

Личности
18:10 - 18 Юни 2024
9153
Бриджит Макрон ще докаже чрез съд, че не е мъж

Две жени, които разпространиха в интернет нелепия слух, че френската първа дама Брижит Макрон някога е била мъж, ще бъдат изправени пред съда в Париж утре следобед по обвинение в клевета, предаде Франс прес.

Съпругата на френския държавен глава не се очаква да присъства на изслушването и ще бъде представлявана от адвоката си Жан Еноки. Нито той, нито обкръжението на Брижит Макрон направиха коментар преди съдебния процес.

Едната от двете жени се самоопределя като "медиум", а другата - като "независима журналистка". През декември 2021 г. двете публикували в "ЮТюб" теория, която първата дама определи като "напълно измислена". Теорията гласеше, че Брижит Макрон, с рождена фамилия Троньо, никога не е съществувала, а брат ѝ Жан-Мишел е приел тази самоличност, след като се е подложил на операции за смяна на пола.

Според тази теория, която се появява редовно в социалните мрежи след избирането на Еманюел Макрон през 2017 г., съществува огромна конспирация, целяща да прикрие промяната на гражданското състояние на Брижит Макрон. Слухът доведе и до обвинения в педофилия, отправени към първата дама. След публикуването на видеоклипа в "ЮТюб", невярната информация получи много по-широка аудитория и дори беше изнесена в международен план, като в САЩ стана популярна сред крайната десница, на фона на президентската кампания.

В четиричасовия клип в "ЮТюб" двете жени показват снимки на Брижит Макрон и семейството ѝ, разказват за хирургическите операции, които според тях тя е претърпяла. Освен това те твърдят, че тя не е майка на трите си деца, и дават лична информация за брат ѝ.

На 31 януари 2022 г. Брижит Макрон подава жалба за публична клевета като частно лице, което води до сезиране на наказателния съд. Друг граждански иск, за навлизане в личния живот и накърняване на имиджа, бе отхвърлен през 2023 г. от съда, който постанови, че фактите, за които се подава жалба, представляват клевета.

Няколко жени политици по света вече са станали жертва на трансфобски видеоклипове, включително бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, настоящата вицепрезидентка на САЩ Камала Харис и бившата новозеландска премиерка Джасинда Ардърн.