Британец почина в плен в Донецк

Той е имал диабет, респираторни, бъбречни и сърдечно-съдови проблеми

Украйна
14:53 - 15 Юли 2022
3166
Британец почина в плен в Донецк

Британски хуманитарен работник е починал в плен в Донецката народна република, съобщава ТАСС.

Пол Ури е бил обвинен, че е наемник и е бил задържан от подкрепяните от Русия сепаратисти в самопровъзгласилата се ДНР в Източна Украйна.

Съобщава се, че британецът е починал от хронично заболяване. Той е имал диабет, респираторни, бъбречни и сърдечно-съдови проблеми.

През юни съд в сепаратистката Донецка народна република в Източна Украйна осъди на смърт британските граждани Ейдън Аслин и Шон Пинър по обвинение в "наемническа дейност".

Руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че двамата британци и мароканецът Брахим Саадун са извършили престъпления на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

Впоследствие Европейският съд по правата на човека съобщи, че е издал заповед на Русия да гарантира, че смъртното наказание не е изпълнено срещу двамата британци, заловени при сраженията в Украйна.

По-късно обаче ръководителят на ДНР Денис Пушилин подписа указ за изменение на Наказателния кодекс на "републиката", с който отпада мораториумът върху изпълнението на смъртните присъди.

До момента Великобритания отказа публично да повдигне въпроса пред властите в ДНР, чиято независимост се признава единствено от няколко държави, и вместо това заяви, че се надява Киев да осигури освобождаването на мъжете.