В Русия разширяват понятието "държавна измяна"

Максималното наказание за преминаване на страната на врага е 20 години затвор

Украйна
15:26 - 14 Юли 2022
5292
В Русия разширяват понятието "държавна измяна"

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, приравняващ към държавна измяна преминаване на страната на врага в контекста на военни действия в Украйна. Документът е публикуван в четвъртък на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

Член 275 от Наказателния кодекс на Русия е допълнен с "отговорност за участието на гражданин на Руската федерация във въоръжен конфликт или военни действия на територията на чужда държава за цели, противоречащи на интересите на Руската федерация."

"Преминаването на страната на врага означава участието на лице в състава на силите (войските) на чужда държава, международна или чуждестранна организация, пряко противопоставяща се на Руската федерация, във въоръжен конфликт, военни действия или други действия с използване на оръжие и военна техника", се казва в закона.

Максималното наказание за преминаване на страната на врага е 20 години затвор.

Същата отговорност се предвижда за предоставяне на финансова, логистична, консултантска или друга помощ на чужда държава, международна или чуждестранна организация или техни представители в действия, насочени срещу сигурността на Русия.

Русия предприе сурови мерки срещу онези, които критикуват това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна с нов закон, според който разпространяването на невярна информация за военните е престъпление, за което се предвижда потенциална присъда до 15 години затвор.

По този закон вече са образувани няколко дела, а Мещанският съд в Москва осъди общинския депутат Алексей Горинов на седем години затвор по делото за разпространение на "фалшификати" за руската армия. Именно това наказание поиска прокуратурата за него за изказването му на заседание на съвета на депутатите, в което между той нарече "война" руската инвазия в Украйна и се обяви против нея.