Британската полиция се готви за антимюсюлмански безредици

Великобритания е обхваната от ескалираща вълна на насилие

Свят
13:51 - 07 Август 2024
722
Британската полиция се готви за антимюсюлмански безредици

Британската полиция днес се подготвя за нови антимюсюлмански безредици, тъй като крайнодесни групи обещаха да атакуват центрове за предоставяне на убежище и представляващи мигранти адвокатски кантори в цялата страна, което накара антифашисти да планират контрадемонстрации, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Великобритания е обхваната от ескалираща вълна на насилие, която избухна в началото на миналата седмица, когато три млади момичета бяха убити при нападение с нож в северозападна Англия, което предизвика вълна от фалшиви съобщения в интернет, които погрешно идентифицираха заподозрения като ислямски мигрант.

Премиерът Киър Стармър, бивш главен прокурор, който е изправен пред първата си криза след спечелването на изборите на 4 юли, предупреди размирниците, че ще бъдат изправени пред дълги присъди затвор в опит да потуши най-тежкия изблик на насилие във Великобритания от 13 години.

"Нашето първо задължение е да гарантираме сигурността на нашите общности", заяви той. "Те ще бъдат обезопасени. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че там, където е необходима полицейска реакция, тя ще бъде на място и там, където е необходима подкрепа за определени места, тя ще е на място", добави Стармър.

В някои градове групи от по няколкостотин размирници влязоха в сблъсъци с полицията и разбиха прозорците на хотели, в които са настанени търсещи убежище от Африка и Близкия изток, като скандираха "изведете ги" и "спрете лодките", визирайки мигрантите, пристигащи във Великобритания с малки лодки.

Те също така хвърляха камъни по джамии, ужасявайки местните общности, включително етническите малцинства, които се чувстват обект на насилието, посочва Ройтерс.

Публикации в интернет гласят, че имиграционните центрове и адвокатските кантори, които помагат на мигрантите, ще бъдат атакувани днес, като в една от публикациите се казва: "Сряда вечер, момчета. Те няма да спрат да идват, докато не им кажете".

В отговор на това антирасистки и антифашистки групи организираха контрадемонстрации в градове в цялата страна.

"Расистки боклуци се опитват да атакуват кантора на адвокат по имиграционните въпроси. Няма да позволим това да се случи – покривайте лицата си и носете маски за лице", гласи публикация относно планиран протест в крайбрежния град Брайтън в южната част на страната.

Правителството създаде така наречена "постоянна армия" от 6000 специализирани полицейски служители, които да реагират на евентуални прояви на насилие и заяви, че те ще разполагат с достатъчно голямо присъствие, за да се справят с всякакви безредици.

Стармър обеща, че всеки, който бъде заловен докато участва в размирици, плячкосва магазини или пали коли ще си получи заслуженото. По думите му са били арестувани над 400 души, на 100 са били повдигнати обвинения и той очаква скоро да започне произнасянето на присъди, отбелязва БТА.