Британската полиция в готовност за нови протести през уикенда

Свят
15:07 - 09 Август 2024
615
Британската полиция в готовност за нови протести през уикенда

Правителството на Великобритания призова полицейските служители да останат в повишена готовност преди възможни нови безредици през уикенда след няколко дни на жестоки расистки протести и безредици, каза в петък министърът на кабинета Ник Томас-Саймъндс, цитиран от Ройтерс.

Бунтовете започнаха миналата седмица, след като вълна от фалшиви онлайн публикации погрешно идентифицираха заподозрения убиец на три малки момичета при нападение с нож на 29 юли в Саутпорт, Северозападна Англия, като ислямистки мигрант.

В безредиците взеха участие, според премиера Кийр Стармър, "крайнодесни бандити", Протестите бяха насочени предимно срещу мюсюлмани, чернокожи и мигранти. Прозорците на хотели, в които се помещават търсещи убежище, бяха изпочупени, а джамиите - замеряни с камъни.

Прогнозираните широко разпространени крайнодесни бунтове не се случиха в сряда, когато хиляди контрапротестиращи излязоха по улиците в цялата страна, давайки надежда на властите, че безредиците изчезват.

Нови безредици обаче може да възникнат този уикенд. Не е ясно колко крайнодесни бунтове са планирани или дали те ще продължат. В събота има около 40 контрапротеста, според групата Stand Up to Racism.

Повече от 480 души са арестувани досега, като близо 150 са обвинени. Десетки вече са вкарани в затвора, като делата се разглеждат бързо в съдебната система. Други трябва да бъдат осъдени в петък.

Правителството се надява, че бързите съдебни действия ще помогнат за възпиране на протестите.

Стармър в четвъртък председателства третото си заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации КОБРА, по време на което той каза, че властите ще направят всичко по силите си, за да запазят общностите в безопасност, каза Томас-Саймъндс.