Британската полиция залови китайски шпиони

Свят
16:33 - 22 Април 2024
1728
Британската полиция залови китайски шпиони

Британската полиция обвини двама мъже, за които се твърди, че са шпионирали в полза на Китай, в нарушение на Закона за официалните тайни, предава Ройтерс.

Двамата мъже, на 32 и 29 години, бяха обвинени в предоставяне на "вредна информация" за Китай. Те ще се явят в съда в петък, се казва в изявление на Кралската прокуратура.

"Това беше изключително сложно разследване на много сериозни обвинения", каза командир Доминик Мърфи, началник на командването за борба с тероризма в столичната полиция.

Във Великобритания има нарастващо безпокойство относно предполагаемата шпионска дейност на Китай, особено след като миналата година стана ясно, че парламентарен изследовател е бил арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Тогава правителството каза, че китайските шпиони се насочват към британски служители на чувствителни позиции в политиката, отбраната и бизнеса като част от все по-сложна шпионска операция за получаване на достъп до тайни.

Припомняме, че по-рано днес Федералната прокуратура на Германия арестува трима германци - двама мъже и една жена - за предполагаем шпионаж в полза на Китай. Арестите са извършени по заповед на федералния главен прокурор Ханс Ромел в Дюселдорф и Бад Хомбург. Арестуваните са германски граждани, жената е съпруга на единия задържан.

Разследващите твърдят, че те са предавали информация за военни технологии на китайските тайни служби.