Нидерландия уличи Китай в индустриален шпионаж

ЕС
16:50 - 18 Април 2024
1512
Нидерландия уличи Китай в индустриален шпионаж

Китайските шпиони са се насочили към нидерландската космическа, морска индустрия и тази за полупроводници, в опит да укрепят въоръжените сили на Китай. Това посочва нидерландската военна разузнавателна агенция в годишния си доклад, съобщава "Ройтерс".

Като част от продължаващата тенденция на политически шпионаж срещу Нидерландия и нейните съюзници, Китай инвестира сериозно в събирането на западни знания и технически възможности, посочва агенцията.

"Китай иска да бъде независим от западните знания и технологии и да изгради армия, която да може да се мери с всяка друга", допълва военното разузнаване.

"За да постигне това, страната се нуждае от напреднала технология, която все още не притежава напълно. Тя се опитва да я получи в чужбина чрез използване на законни средства, като изследвания и инвестиции, но също и чрез своите разузнавателни агенции".

През февруари нидерландските разузнавателни агенции за първи път публично уличиха Китай в кибершпионаж. Тогава те съобщиха, че подкрепяни от държавата кибершпиони са получили достъп миналата година до нидерландската военна мрежа.

През 2023 г. Нидерландия се присъедини към усилията на САЩ да запазят в тайна някои технологии за производство на чипове от Китай от съображения за национална сигурност, като ограничиха износа от водещия производител на оборудване за производство на чипове ASML на определено оборудване за дълбоки ултравиолетови лъчи (DUV) за китайски клиенти.

По-рано този месец правителството на САЩ също притисна Нидерландия да забрани на ASML да обслужва някои инструменти в Китай.

В годишния си доклад военното разузнаване посочва, че Китай продължава да се насочва към западните въоръжени сили заради техните познания за модерни оръжейни системи и оперативен опит, като същевременно търси други напреднали индустрии.

"Китай се опитва да достигне до технологията в Нидерландия по различни начини, използвайки комбинация от кибершпионаж, вътрешни лица в компании, придобивания, заобикаляне на експортните ограничения и обратно инженерство на технология, за която не се изискват лицензи", уточнява агенцията.

Тя отчита, че през последната година китайските разузнавателни служби са разширили обхвата, интензивността и техническото ниво на своите киберкампании.

Китайските университети също играят важна роля в събирането на разузнавателна информация, тъй като учените, които работят със западни компании, често работят и за китайските служби за сигурност и държавни компании.