Британски депутати използвали пътувания в чужбина за секс туризъм

Някои депутати са участвали в партита, организирани от дипломатически представители

Свят
14:55 - 16 Декември 2022
2465
Британски депутати използвали пътувания в чужбина за секс туризъм

Редица британски депутати са използвали парламентарните си пътувания в чужбина като възможност за тайно използване на секс услуги и за "прекомерно пиене". Това съобщават техни колеги, дипломатически и парламентарни служители пред Политико.

Бивш депутат от Консервативната партия, сега член на Камарата на лордовете, попитал домакините за посоката към най-близкия публичен дом, когато пътувал до Югоизточна Азия на посещение с общопартийна парламентарна група, казва един от източниците.

Друг депутат от торите и бивш министър оставал в чужбина след завръщането на парламентарната делегация в Обединеното кралство, за да се занимава с "интереса си към (местните) жени", твърдят двама негови бивши колеги. "Проявяваше интерес към красиви млади момичета", разказва един от тях. "Обикновено оставаше след тези посещения и се свързваше с млади жени на въпросното място“.

Високопоставен депутат от Лейбъристката партия проявява пристрастие към "руски момичета" по време на пътуванията си в чужбина, твърди чуждестранен дипломат, според когото местните власти се чувстват безсилни да се намесят, защото са загрижени да запазят влиянието си в Уестминстър.

Особена загриженост предизвиква дейността на "националните междупартийни групи", съставени от депутати, които се занимават с една или няколко държави. Те имат право да използват парламентарни помещения за своите заседания. Фокусът на тези групи върху чужди държави означава, че те са склонни да предприемат редовни пътувания в чужбина, финансирани от чуждестранни правителства или частни компании и често в парламентарно време.

Като част от продължаващо разследване, Политико разговаря с повече от дузина правителствени служители и депутати във Великобритания и в чужбина, които потвърждават твърденията за пиянско, непристойно или сексуално поведение на някои депутати по време на такива пътувания. Някои от тях заминават зад граница просто за "забавление" с развлекателна цел.

Някои депутати са участвали в партита, организирани от дипломатически представители, на които са били "довеждани" млади мъже и жени с цел сексуални действия. Много чуждестранни правителства са опитвали да запълнят програмата на британските депутати, за да намалят "свободното време" за евентуални нарушения.

Бивш британски парламентарист заявява, че правителството на една от тези отвъдморски британски територии изпитва "дълбоко разочарование" от поведението на депутатите, "които пият и се държат лошо и арогантно".

По-рано тази година в доклад на Комисията по стандартите към Камарата на общините се предупреждаваше, че горепосочените общопартийни национални групи (APPG) може да представляват "следващия голям парламентарен скандал", но не се коментираха подробно чуждестранните пътувания. Комитетът по стандартите препоръча намаляване на броя на APPG и въвеждане на "пазач", който да ги наблюдава. Правителството изрази широката си подкрепа за тези предложения точно преди Борис Джонсън да напусне премиерския пост, но оттогава няма почти никаква промяна.

Обвиненията в неподходящо поведение обаче не се ограничават само до посещенията на APPG. Бивш депутат от Консервативната партия си е осигурил услугите на проститутка по време на посещение в Китай, пише Политико.

Бившият депутат от Лейбъристката партия Кристиан Матисън беше принуден да се оттегли от поста си миналия месец, след като срещу него беше подадена жалба за сексуално насилие. Бивша служителка твърди, че той я е поканил на тайно пътуване до Гибралтар, което според независимата комисия за поведението на депутатите е било мотивирано със сексуални мотиви. Матисън отрича твърденията срещу него и няма предположения, че е участвал в някакво неподходящо поведение, отделно от уважената жалба.

Гибралтар е бил в центъра на предишни обвинения в неправомерно поведение, след като двама депутати от опозицията бяха обвинени, че са били в нетрезво състояние по време на посещение, организирано от Парламентарната схема за въоръжените сили. Те отхвърлиха твърденията като "клевети на торите".