Британските депутати подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Свят
11:10 - 13 Декември 2023
1722
Британските депутати подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Британският министър-председател Риши Сунак избегна поражение в парламента по спешен законопроект за съживяване на плана му за изпращане на мигранти в Руанда, съобщава "Ройтерс".

Все пак не се състоя бунт на десетки негови депутати, чието недоволство разкри дълбоките разделения в Консервативната партия.

Сунак в крайна сметка спечели първото гласуване на законодателството в Камарата на общините след последен ден на преговори и опасения, че някои от неговите консерватори ще допринесат за проваляне на законопроекта.

"Британският народ е този, който трябва да решава кой да идва в тази страна - не престъпни банди или чуждестранни съдилища", написа Сунак в социалната мрежа "Екс" след гласуването. "Това осигурява този законопроект".

Миналия месец Върховният съд на Великобритания постанови, че политиката на Сунак за депортиране в Руанда на нелегално пристигащите с малки лодки на южното крайбрежие на Англия, би нарушила британските и международните закони и споразумения за правата на човека.

В отговор Сунак сключи нов договор с източноафриканската страна и предложи извънредно законодателство, предназначено да преодолее правните пречки, които биха попречили на депортациите.

На власт в продължение на 13 години, но изоставайки от опозиционната Лейбъристка партия с около 20 пункта на фона на избори през следващата година, консерваторите на Сунак се разделиха по много линии преди първото парламентарно гласуване на законопроекта.

Умерените консерватори твърдят, че няма да подкрепят проектозакона, ако това означава, че Великобритания нарушава задълженията си по отношение на правата на човека, докато десните политици смятат, че той не стига достатъчно далеч, така че да спре мигрантите да предприемат правни стъпки, за да предотвратят депортирането си.

Въпреки че на всички 350 консерватори беше наредено от лидерите на партията да подкрепят законопроекта, почти 40 не гласуваха. Законопроектът беше приет с 313 гласа "за" срещу 269 гласа "против".

"Решихме колективно, че не можем да подкрепим законопроекта тази вечер поради многото пропуски в него", заяви преди гласуването Марк Франсоа, говорейки от името на някои десни консервативни депутати.

Депутатите от тази група уточниха, че по-скоро ще се въздържат, отколкото ще подкрепят Сунак, а Франсоа предупреди за нови бунтове на по-късни етапи от парламентарния процес, освен ако законопроектът не бъде променен, така че да се гарантира, че европейските съдии не могат да блокират полетите за депортиране, както направиха през юни миналата година.

Като доказателство за напрежението около вота британският министър по изменението на климата Греъм Стюарт беше извикан обратно от срещата на върха COP28 в Дубай, за да гласува в парламента въпреки ключовите преговори, които все още продължават. Той напусна парламента минути след вота, като се очаква отново да се върне в Дубай.