Британският кабинет блокира закона за смяна на пола на Шотландия

Дебатът по джендърския законопроект беше един от най-дългите и най-разгорещените в историята на местния парламент

Новини
10:00 - 17 Януари 2023
2575
Британският кабинет блокира закона за смяна на пола на Шотландия

Правителството на Обединеното кралство блокира нов закон, който има за цел да позволи на трансджендърите в Шотландия да променят законния си пол без медицинска диагноза — спорен ход, който допълнително разгорещи страстите към и без това силно емоционалния дебат за независимостта на Шотландия.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, нарече това „пълна фронтална атака срещу нашия демократично избран шотландски парламент и способността му да взема свои собствени решения по прехвърлени въпроси“ в публикация в Twitter в понеделник.

Шотландският министър Алистър Джак обяви по-рано, че Уестминстър е предприел крайно необичайната стъпка да блокира шотландския законопроект да стане закон, тъй като е бил

загрижен за въздействието му върху законите за равенство в Обединеното кралство — оправдание, което групите за права на трансджендърите отхвърлят.

Какво пише в шотландския закон?

Шотландия прие нов закон през декември, за да улесни хората да променят юридическия си пол.

При сегашната система трансджендърите трябва да преодолеят през редица пречки, за да променят маркера за пола в документите си. Те трябва да имат медицинска диагноза “джендър дисфория” – състояние, дефинирано от страданието, причинено от несъответствието между тялото на човек и неговата полова идентичност – и да докажат, че живеят в избрания от тях пол в продължение на две години. Те също трябва да са навършили 18 години.

Новите правила ще премахнат изискването за медицинска диагноза, а вместо това ще преминат към самоопределяне. Времето за изчакване ще бъде намалено от две години на шест месеца, а възрастовата граница ще бъде намалена на 16 години.

Защо Шотландия искаше да промени правилата?

ЛГБТ активистите отдавна твърдят, че настоящият процес е прекалено бюрократичен, скъп и натрапчив. Шотландското правителство проведе две големи обществени консултации по въпроса и предложи новите, по-прости правила.

„Смятаме, че транс хората не трябва да преминават през процес, който може да бъде

унизителен, натрапчив, тревожен и стресиращ, за да бъдат законно признати в техния пол“, каза правителството, когато предложи новите правила.

В крайна сметка преобладаващото мнозинство от шотландските депутати гласуваха за промяната — окончателният резултат беше 86 за и 39 против.

Каква беше реакцията в Шотландия?

Законопроектът предизвика емоционална реакция и от двете страни. Дебатът по предложението беше един от най-дългите и най-разгорещените в историята на шотландския парламент и окончателното гласуване трябваше да бъде отложено, след като беше прекъснато от протестиращи, които крещяха "засрамете се" към депутатите.

Много организации за права на човека и равенство и активисти приветстваха новите правила, посочвайки нарастващ брой демократични държави, в които самоопределението е норма.

Equality Network, водеща шотландска група за защита на правата на ЛГБТИ, каза, че „след години на нарастващи обществени предразсъдъци срещу транс хората, нещата започнаха да се движат напред“.

Но законопроектът също така привлече огромно количество критики, включително от автора на “Хари Потър” Дж. K. Роулинг, която каза, че законът може да има пагубен ефект върху правата на жените и момичетата.

Роулинг и други противници на законопроекта твърдят, че новите правила ще отслабят защитата на пространствата, които са предназначени да накарат жените да се чувстват сигурни, като например приютите само за жени.

Шотландското правителство отхвърли този аргумент, заявявайки, че законът не променя правилата за това кой може и не може да има достъп до пространства за един пол. Той също така каза, че опитът от страни, които са направили подобни промени, не показва неблагоприятно въздействие върху други групи.

Кампаниите се съгласиха. „Няма недостатъци“, казаха от кампанията Stonewall. „Например, когато Ирландия го направи, никой друг не беше засегнат, освен транс хората, които за първи път успяха да признаят пола си по ясен и овластяващ начин от държавата.“

Защо правителството на Обединеното кралство се намесва?

Шотландия има децентрализирано правителство, което означава, че много, но не всички, решения се вземат от шотландския парламент в Холируд, Единбург.

Шотландците могат да приемат свои собствени закони по въпроси като здравеопазване, образование и околна среда, докато парламентът на Обединеното кралство в Уестминстър продължава да отговаря за въпроси, включително отбрана, национална сигурност, миграция и външна политика.

Правителството на Обединеното кралство може да спре шотландските законопроекти да станат закони, но само в няколко много специфични случая

— например ако смята, че шотландският законопроект би бил несъвместим с международни споразумения, с интересите на отбраната и националната сигурност, или ако смята, че че законопроектът ще се сблъска с общобритански закон по въпрос, който е извън правомощията на Шотландия.

Съгласно правилата, които определят как се управлява Шотландия, Лондон разполага с четири седмици, за да прегледа законопроект, след като бъде приет от Холируд, след което той се изпраща на краля за кралско одобрение, последната официална стъпка, която трябва да се случи, преди да стане закон.

Остава въпросът дали това е електорално жизнеспособна стратегия. Преди да стане министър-председател, едно от първите обещания на Риши Сунак по време на надпреварата за лидерство на Консервативната партия през 2022 г. беше защитата на „правата на жените“, написа той в публикация в Twitter.

Публикацията е свързана със статия, в която неназован съюзник на Сунак каза на Daily Mail, че Сунак ще създаде манифест, противопоставящ се на транс жени, които се състезават в женски спортове, и призовава училищата „да бъдат по-внимателни в начина, по който преподават по въпросите на секса и пола“.