Британският премиер обяви нова ера в борбата с миграцията

ЕС
14:20 - 16 Септември 2024
1005
Британският премиер обяви нова ера в борбата с миграцията

Британският премиер Киър Стармър обеща "нова ера" в трансграничното сътрудничество за справяне с бандите за трафик на хора, съобщава "Ройтерс".

Той направи заявката по време на пътуване до Рим за разговори с италианския премиер Джорджа Мелони като част от рестартирането на отношенията на страната с останалата част от Европа.

Стармър постави подновяването на връзките с лидерите на Европейския съюз на първо място в своята дипломатическа програма, откакто спечели изборите през юли, а днешното посещение в Рим идва след визити в Берлин, Париж и Дъблин.

Преди разговорите с Мелони, която поддържаше близки отношения с предшественика на Стармър - Риши Сунак, британският лидер обеща "нова ера в международно правоприлагане за разрушаване на тези мрежи, защита на нашите брегове и въвеждане на ред в системата за убежище".

Стармър отмени спорния план на предишното правителство за депортиране на пристигащи на Острова мигранти в Руанда, но не изключи споразумения, според които молбите за убежище ще бъдат обработвани в офшорни зони, подобно на споразумението, което Италия сключи с Албания.

"Интересуваме се от работата, която вършат Италия и Албания, но това е на ранен етап", посочи вътрешният министър Ивет Купър.

"Това, от което се интересуваме повече, е работата около организираната имиграционна престъпност, контрабандата, бандите за трафик, защото това води до незабавни резултати".

Вчера френските власти съобщиха, че осем души са загинали в опит да прекосят Ламанша до Обединеното кралство. С това броят на жертвите нарасна до 46 от началото на годината.

Лейбъристкото правителство на Стармър заяви, че ще увеличи полетите за депортиране и ще използва парите, спестени от схемата за Руанда, за да помогне на правоприлагащите органи да се справят с преминаванията.

В Италия Стармър посети Националния координационен център за миграция, за да обсъди подхода на Италия към проблема, след като страната отчете спад от 60% на мигрантите, пристигащи по море.

"Тук имаше драстично намаление, така че искам да разбера как се е случило това", отбеляза Стармър и добави, че иска да знае повече за работата "нагоре по веригата".

В разговорите си с Мелони той ще повдигне и въпроси, свързани с отбраната, които биха могли да засегнат участието на Великобритания в проекта за изтребител GCAP с Италия и Япония.