Британското разузнаване: С ракети с далечен обсег Русия убива свои граждани

Окупаторите имат недостиг на други боеприпаси

Новини
19:22 - 01 Октомври 2022
5541
Британското разузнаване: С ракети с далечен обсег Русия убива свои граждани

Почти сигурно руските сили са използвали ракети за противовъздушна отбрана с далечен обсег, за да ударят хуманитарен конвой югоизточно от Запорожие на 30 септември.

При удара са загинали най-малко 25 души, а по време той съвпадна с момента, в който в Кремъл се провежда церемония по обявяване на анексия от страна на Русия на четири украински области, включително Запорожие. Припомняме, че данните от тази сутрин са за 30 загинали и 88 ранени при удара.

Това се посочва в ежедневния вече доклад на британското военно разузнаване за войната в Украйна.

Запасите от такива ракети най-вероятно са малки, тъй като те са много скъпо средство за противодействие на вражески самолети и ракети и не са предназначени за поразяване на конвенционални наземни цели.

Затова британските военни анализатори заключават, че използването на тези ракети за поразяване на конвой вероятно е по принуда - заради недостиг на други боеприпаси.

Британските военни не за първи път коментират, че Русия е принудена да използва ценни стратегически военни ресурси за постигане на тактически цели, като същевременно убива цивилни граждани, които сега пък обявява за нейни собствени граждани.