Бритиш Американ Табако отписва ключови марки цигари

Очаква се една от най-големите тютюневи компании да понесе финансов удар за 31,5 милиарда долара

Новини
17:06 - 06 Декември 2023
16562
Бритиш Американ Табако отписва ключови марки цигари

Една от най-големите тютюневи компании в света "Бритиш Американ Табако" (British American Tobacco) съобщи, че ще понесе финансов удар за 31,5 милиарда долара заради обезценки, произтичащи от отписването на някои нейни марки цигари, предлагани в САЩ, от балансите на дружеството.

Производителят на тютюневи изделия признава, че традиционният му пазар няма дългосрочно бъдеще, предаде Ройтерс, цитирайки изказване на компанията.

Все по-строгите регулации и нарастващото осъзнаване на рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето, притискат традиционния бизнес на тютюневите компании, което води до спадове в продажбите на някои пазари.

Производителят на цигари "Лъки страйк" и "Дънхил" също посочи като причина за обезценките икономическите предизвикателства в САЩ, където

заради инфлацията някои потребители преминават към по-евтини марки,

както и нарастването на нелегалните цигари за еднократна употреба, което оказва натиск върху цигарения отдел на "Бритиш Американ Табако".

Според компанията тези фактори, съчетани с по-широкото изоставяне на тютюнопушенето, са довели до корекция на начина, по който някои от нейните американски марки се третират в баланса A, като очаква те да съществуват още около 30 години.

Това би довело до около 25 милиарда лири (31,50 милиарда долара) непарични коригиращи разходи за обезценка за компанията. Очаква се да бъдат засегнати нейните марки "Камел", "Пал Мал", и "Нейчъръл американ спирит" (Natural American Spirit), добави говорител на "Бритиш Американ Табако".

Главният изпълнителен директор на тютюневия гигант Тадеу Мароко описа хода като "счетоводно догонване на реалността".

Въпреки че той вярва, че цигарите ще изчезнат след 30 години, според него вече не е възможно да се оправдае стойността за тези марки, равняваща се на около 80 милиарда долара в баланса на дружеството.

Книжата на "Бритиш Американ Табако", част от лондонският индекс FTSE 100, се сринаха с над 9 процента към 16:00 часа бълг. време, изтривайки около 4 милиарда лири от пазарната оценка на компанията.