Броим над милиард и половина за бронирани бойни машини

Офертите на фирмите, допуснати до търга, се чакат до 16 декември

У нас
11:35 - 02 Декември 2019
1633
Броим над милиард и половина за бронирани бойни машини

Депутати от Комисията по отбрана в парламента предупредиха, че новите бронирани машини за пехотата, които правителството предстои да купи, може да надхвърлят бюджета от 1.46 млрд. лева, гласуван от Народното събрание.

Офертите на четирите фирми, които са допуснати да участват в търга за доставка, трябва да бъдат подадени до 16-ти декември. От тях ще бъдат избрани две и след изпитания и стрелби ще се реши кой да бъде доставчикът.

Процедурата е за покупка на 150 бронирани машини за пехотата, пълно въоръжение и екипировка към тях. От тях 90 ще са бойни машини, а 60 - спомагателни.

Нагласите в Народното събрание обаче са първо да бъде върнат за корекция на цените във възходяща посока проектът за строеж на два бойни кораба, който сега е на стойност 820 млн. лв. без ДДС. Три фирми подадоха оферти още през пролетта, но до ден днешен няма обявен победител.

Това се случи и при покупката на Ф-16. Сумата за покупка на 8 самолета в одобрения от парламента проект беше 1,5 млрд. лв., и то на изплащане, а в крайна сметка бяха преведени 1,2 млрд. долара.

До две седмици военните трябва да изберат машини от 4 достигнали до този етап производители - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцария).