Броят контролните разписки от машините в 1343 секции

Политика
09:50 - 11 Юли 2021
2349
Броят контролните разписки от машините в 1343 секции

Да има преброяване на контролните разписки и подадените гласове от машинното гласуване в извадка от 1343 избирателни секции в страната и 39 секции извън страната, определени на случаен принцип, реши Централната избирателна комисия.

Става дума за секции извън тези, при които при възникнал проблем с машините днес и преминаване към гласуване с хартиена бюлетина, секционните комисии са задължени да преброят контролните разписки от машинното гласуване в края на изборния ден. 

Целта на преброяването на контролните разписки в тези общо 1382 секции в страната и в чужбина е да се сравнят данните от тях с тези от протокола, който машините ще извадят след края на изборния ден.

Очаква се в 16 ч. днес ЦИК да оповести кои са тези 1343 секции и къде се намират, в които членовете на СИК ще трябва да преброят разписките.

В секциите, в които има по две машини за гласуване контролните разписки от всяко устройство ще се преброяват отделно и резултатите ще се вписват в отделен протокол.

Всяка РИК ще трябва да предаде на ЦИК опаковани контролните разписки от секционните комисии, в които е имало преброяване за последваща проверка, става ясно от решението на комисията.