Броят на арменските бежанци от Нагорни Карабах надхвърли 19 000

Новини
19:01 - 26 Септември 2023
1963
Броят на арменските бежанци от Нагорни Карабах надхвърли 19 000

Десетки хора, пострадали при снощния взрив близо до главния град на Нагорни Карабах - Степанакерт, са в критично състояние. Потвърденият брой на загиналите е 20, а близо 300 са хоспитализирани. С влошаването на хуманитарната ситуация в Карабах нараства бежанският поток към Армения.

Армения изпрати екип от лекари с хеликоптер. Причините за експлозията край склада за гориво са неизяснени.

Руски медии отбелязват, че тя се е случила в момент, когато множество местни жители се опитвали да заредят автомобилите си, за да могат да отпътуват за Армения. Броят на бежанците надхвърли по обед 19 хиляди - това са над 15 процента от населението на Карабах. А пътят от Карабах за арменския град Горис бе задръстен следобед от стотици автомобили, съобщи АФП.

Бежанците споделиха защо напускат родните си места. Пред Би Би Си две от жените, пътуващи към Армения, споделиха:

"Децата ми гладуваха, нямахме нито ток, нито вода, нито газ и дизел. Ситуацията там бе ужасна".

"Няма никакъв шанс да се върнем. Ако имаше някакви шансове, изобщо нямаше да напускаме Карабах. Там не е безопасно".

От арменската страна на границата бе и Саманта Пауър - ръководител на Агенцията на САЩ за международно развитие. От името на американския президент Байдън тя обеща 11,5 милиона долара хуманитарна помощ за Армения и

призова Азербайджан да допусне в Карабах повече хуманитарни организации, както и международни наблюдатели.

На предложението за наблюдатели се отзоваха от Кремъл - Дмитрий Песков, говорител на руския президент, заяви, че такава мисия може да стане само със съгласието на Азербайджан.

В опит да организира среща на лидерите на Армения и Азербайджан Европейският съюз прие днес в Брюксел представители на Баку и Ереван. Азерският представител определи разговорите като "конструктивни".