Броят на мигрантите в Сърбия е намалял

Балкани
13:55 - 14 Май 2024
1474
Броят на мигрантите в Сърбия е намалял

Комисарят по въпросите на бежанците и миграцията Наташа Станисавлевич съобщи, че броят на мигрантите в Сърбия е намалял със 73 процента в сравнение с миналата година и че спадът датира от миналата есен, съобщи Танюг, цитирани от БТА. 

Станисавлевич каза пред белградския вестник "Политика", че това до голяма степен е резултат от новосъздаденото сътрудничество между властите на Турция и Гърция в областта на предотвратяването на незаконната миграция в Егейско море и по сухопътния маршрут.

"Състоянието на миграцията в Сърбия е стабилно, всички институции са отговорни и непрекъснато вършат работата си и са подготвени за евентуално увеличаване на броя на мигрантите. Комисариатът за бежанците и миграцията на Сърбия има една от най-добре организираните системи за приемане и управление на миграцията и през изминалата година работихме отговорно и хуманно към всички категории лица, които са под наша юрисдикция“, каза Станисавлевич.

Тя посочи, че всеки от мигрантите, които преминават през управляваните от комисариата центрове, получава настаняване, храна, облекло, медицински грижи, хуманен подход на работещите с тях, а всички деца, настанени в центровете, имат достъп до образование.

Станисавлевич благодари на местните власти, международните организации и донорите за тяхната подкрепа и сътрудничество и преди всичко на Европейския съюз, който е най-големият донор на средства за управление на миграцията в Сърбия.

По данни на Комисариата за бежанците и миграцията от началото на годината в Сърбия са регистрирани общо 6705 мигранти, като спрямо същия период на предходната година, когато са били регистрирани 24 640 мигранти, това представлява спад със 17 935 лица. Страните, от които идват повечето мигранти са Сирия, Афганистан, Мароко, Турция и Пакистан.