Броят на убитите журналисти в Газа доближава до този през Виетнамската война!

От 7 октомври досега са загинали около 60 представители на четвъртата власт

Новини
11:02 - 05 Декември 2023
2474
Броят на убитите журналисти в Газа доближава до този през Виетнамската война!

"Във войната между Израел и "Хамас" всеки ден бива убит средно по един журналист или служител в медия", заяви генералният секретар на Международната федерация на журналистите (IFJ) Антъни Беланже и добави, че конфликтът не може да бъде сравнен с никой друг.

От началото на войната на 7 октомври досега са били убити около 60 журналисти. Броят им наближава броя на журналистите, убити по време на цялата Виетнамска война преди половин век. Други жестоки войни в Близкия изток не са се доближавали до интензивността на настоящата.

"Във война, имам предвид, класическа война, мога да кажа, че в Сирия, в Ирак, в бивша Югославия, не сме виждали такъв вид клане", заяви Антъни Беланже. Това продължава и след края на едноседмичното прекратяване на огъня в Газа, добави той.

"За съжаление този уикенд – след края на прекратяването на огъня, получихме лоши новини – трима или четирима журналисти бяха убити", каза още той.

От организацията изказват съболезнования за смъртта на около 60 свои колеги, сред които поне 51 палестински, а също и израелски и ливански журналисти.

Повечето от тях са били убити по време на израелските бомбардировки в ивицата Газа. Израелски журналисти са били убити и по време на нападението на "Хамас" в Южен Израел, което постави началото на войната, поясни Беланже.

Генералният секретар на журналистическата организация допълни, че тези числа се основават на всички налични източници, които федерацията използва за своя годишен доклад.

Наред с човешките жертви, редакционните помещения на много медийни организации в Газа са били разрушени, каза той.

По негови изчисления преди конфликта в Газа е имало около 1000 журналисти и медийни служители и сега никой от тях не може да се измъкне оттам.

Местните журналисти продължават да си вършат работата насред развалините, заяви Насер Абу Бакер, председател на палестинския журналистически синдикат.

"Те загубиха семействата си и продължават да работят", каза той.

"Останали са без домове, но продължават да работят... Без храна, без сигурност за тях, без семействата си. Също така, ако семействата им са все още живи, те не са със семействата си, защото живеят или спят в болниците", добави Бакер.

Беланже заяви, че израелските власти не реагират.

"Обадих се на израелското правителство, но те не ми отговориха. И когато преди няколко дни отидох в Палестина, предложих на правителствената пресслужба да направим среща, просто за да се направи последваща проверка на този призив. Но никой не отговаря", каза генералният секретар на Международната федерация на журналистите.

Израел настоява, че полага всички усилия да избегне убийството на цивилни граждани и обвинява "Хамас", че ги излага на риск, като действа в жилищни райони.

Беланже не смята, че има изгледи обстановката на място скоро да се промени, но заяви, че като ръководител на Международната федерация на журналистите "няма право да бъде песимист".