Броят на жертвите в Нова Зеландия расте

Островната държава е в пълна блокада след безпрецедентния атентат

Новини
11:15 - 15 Март 2019 (обновена)
2140
Броят на жертвите в Нова Зеландия расте

Броят на жертвите от кървавия атентат в 2 джамии в Нова Зеландия продължава главоломно да расте. Към 11,00 часа българско време местните власти съобщават за 49 загинали при стрелбата, от които 7 са издъхнали в Линууд, а 41 - в джамията край Хагли Парк. Четирима души са арестувани, включително една жена. Както стана ясно по-рано тази сутрин, един от терористите спокойно е снимал цялото си деяние в продължение на 17 минути и го е предавал пряко в социалните мрежи. 

Стотици се тълпят пред болниците в Крайстчърч в очакване на новини за близките им. Непрекъснато се чуват писъци и плач. 

Свидетели на атаката казват, че са чували по над 50 изстрела един след друг, а нападателите изпразвали един пълнител и веднага зареждали нов. 

Цяла Нова Зеландия е под пълна полицейска блокада. Пред всяка болница в Крайстчърч са позиционирани тежковъоръжени органи на реда. 

Стана ясно и че никой от четиримата арестувани не е бил поставен под специално наблюдение за съмнение за тероризъм или радикализиране. През последните дни имаше съобщения за заплаха от атентати на островната държава на Деня на Свети Патрик на 17 март, но днес официалните власти категорично отрекоха атаката в джамиите да има нещо общо с тези слухове. 

Властите се опитват да премахнат и жестоките кадри, пуснати в социалните мрежи от един от терористите, на които се вижда касапницата в детайли. Има информация, че той е написал "манифест" с намеренията си за атентат. Местните медии отказват да го публикуват. 

Броят на ранените е неуточнен, стотици са в болниците, като някои от тях са леко пострадали от куршумите, но много са в критично състояние.