Брюксел продължава натиска върху Варшава

Полша вече е натрупала 50 милиона евро глоба само заради въгледобивната мина "Турув"

Новини
18:05 - 14 Януари 2022
1960
Брюксел продължава натиска върху Варшава

Тази седмица Брюксел на два пъти припомни на Полша, че няма да й се разминат наказателните глоби, наложени й заради неизпълнение на две решения на Съда на Европейския съюз - за въглищната мина "Турув" и по съдебната реформа.

Стана ясно, че Европейската комисия се готви да започне процедура за спиране на плащанията на Полша от европейския бюджет заради това, че Варшава не изпълнява решението на Съда на Европейския съюз от септември 2021 г. за затваряне на въгледобивната мина "Турув" близо до границата с Чехия. Решението може да бъде взето скоро, дори до дни, а парите ще бъдат удържани от бюджета на ЕС за 2021-2027 г., а не от полския план за възстановяване, който трябва да помогне за излизане от пандемията. Не за друго, а защото той още не е утвърден от ЕК.

Досега натрупаните глоби, наложени заради отказа на Варшава да прекрати работата на много важната за нейната икономика мина, вече са повече от 50 милиона евро - по 500 хиляди евро за всеки ден на неизпълнение на решението на съда.

Да припомним - съдът реши, че "Турув", където се добиват кафяви въглища по открит метод, трябва временно да спре работа в отговор на иск, подаден от Чехия. Чешката страна казва, че дейността на рудника е в нарушение на европейските разпоредби при даването на концесия на държавното предприятие, което добива там въглища.

Но зад конкретните нарушения, изтъкнати в жалбата, стоят оплакванията на жителите на граничния чешки район, че мината замърсява въздуха и най-вече, че заради добива там, спада нивото на подпочвените води в района.

Разговорите по този спор между Варшава и Прага бяха прекъснати в края на септември, подновени през ноември, но малко по-късно отново прекъснати. Тогава обяснението бе, че в Чехия се създава ново правителство. Сега кабинет вече е съставен, само че още не е минала изискваната процедура да му бъде гласуван вот на доверие в парламента. И все пак предвидено е на 18 януари в Прага да има поредни разговори за уреждане на спора между двете съседки.

Но дори тогава бързо да се постигне пробив, това не отменя автоматично проблема с глобите, които Полша дължи.

През ноември ЕК прати на Варшава искане за първо плащане на просрочените суми за периода от 20 септември до 19 октомври, които са около 15 милиона евро. Варшава от самото начало отказва да плаща с аргумента, че казусът не е от компетенциите на европейския съд.

В началото на януари Брюксел напомни, че Варшава има още 15 дни, а преди дни ЕК ясно заяви, че плащането на глобите е неизбежно. Ситуацията наистина е безпрецедентна, но както каза говорител на комисията досега няма държава от ЕС, успяла да не си плати глоба, наложена от съда на ЕС.

Но сагата с мината далеч не е единственото главоболие на Варшава в нейното упорито противопоставяне на Брюксел. Много по-сериозни всъщност са разногласията по някои аспекти на съдебната реформа, прокарана от управляващата партия "Право и справедливост", която според ЕС сериозно нарушава принципите на правовата държава. На 11 януари изтече срокът, даден на Варшава да каже на Брюксел как смята да изпълни решението на Съда на ЕС от 14 юли за спиране на практика на работата на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд.

Критици на управляващите казват, че тя е използвана като инструмент за въздействие върху неудобни за властта съдии. Полският премиер Матеуш Моравецки лично преди време даде уверения, че Камарата ще бъде закрита в рамките на пореден етап от реформа, но това все още не е станало.

Затова и тази седмица говорителят на еврокомисаря Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността, заяви, че няма признаци за подобряване на ситуацията с върховенството на закона в Полша и полски съдии продължават да са под натиск.

Днес Ройтерс съобщи, че полското правителство е изпратило на 10 януари отговор на Брюксел, в който го убеждава, че работата на камарата вече е частично прекратена и ще бъде окончателно преразгледана при предстоящи промени в съдебната реформа. Затова моли комисията да изчака с изпращането на следващите искания за плащане, докато завършат планираните промени. Ако обаче комисията не остане доволна от отговора, Варшава много скоро ще получи искане за изплащане на глобите - на първия етап става дума за около 70 милиона евро.

Поляците ще имат 45 дни да се издължат и ако не го сторят, ще започне начисляване на наказателни лихви.

В спора за съдебната реформа залогът е наистина огромен - през октомври Съдът на ЕС нареди Варшава да плаща по 1 милион евро на ден, ако не замрази работата на Дисциплинарната камара. И по този казус е ясно, че дължимите суми рано или късно ще бъдат удържани от европейските фондове, предвидени за Полша.

Вчера, коментирайки подканянето от страна на ЕК за плащане на глобите за "Турув", говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер каза, че ако ЕК в крайна сметка реши да удържи средства от бюджета, предвиден за Полша, Варшава ще е в състояние "да понесе тези разходи", защото не иска няколко милиона поляци да останат без ток. И изтъкна, че според полското правителство ЕК всъщност няма законно право да я лишава от европейски средства. В отговор на това изявление в духа на "можем да си позволим да платим" депутатът от опозиционната Гражданска платформа Цезари Томчик остро реагира и написа в Туитър, обръщайки се към Мюлер - "Ами плащай от собствения си джоб!".

Освен това пресметна, че наказанието на "Турув" - 500 милиона злоти, е колкото са парите, които в Полша отиват за борба с рака.

Известният полски журналист Томаш Белецки, разсъждавайки в списание "Политика" какво очаква Полша през 2022 година, пише, че дългият конфликт на Варшава с Брюксел сега за пръв път започна да засяга съвсем конкретни и големи фондове.

Сгъстяват ли се облаците над управляващите в Полша в тази странна война на нерви. Ако следваме тези метафори, надали се задава буря, най-малко гръмотевична, но със сигурност не просветва и слънце.