БСП: Парламентът не е спирал дажи при чума и война!

Днес сме на път да ни запомнят като дезертьори и страхливци, скочи опозицията

Политика
11:38 - 26 Март 2020
2790
БСП: Парламентът не е спирал дажи при чума и война!

Българският парламент е заседавал по време на война и чума, а днес сме на път да ни запомнят като дезертьори и страхливци. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков по време на дебата за работата на парламента в условията на карантина. 

"Най-подходяща за настоящия момент според мен е една велика мисъл: "Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете", припомни той. 

Според Божанков българските граждани трябва да знаят, че това, което се случва, е добре обмислен и дирижиран процес: Той започна с влизането на колегата Марешки, облечен със скафандър.

Целта на всичко това беше българските граждани да се отвратят, да погледнат на този цирк и да кажат: "Тези хора не ни трябват" и днес да изпратят този парламент с аплодисменти. Именно така умират демокрациите", категоричен беше Божанков.

Той отбеляза, че управляващите са искали неограничена власт и са я получили. "Заедно с това получавате и неограничена отговорност", допълни още Божанков.

"Вече няколко часа се опитват да ни убедят, че заразата от коранивирус тръгва от парламента, страхът се представя като отговорност, а абдикацията като смелост", добави пък зам.-председателят на социалистите в Народното събрание Крум Зарков.

С вашето предложение предлагате да абдикираме от нашите задължения, да се скрием от това, което имаме да правим, а ние имаме доста неща", добави още Крум Зарков.

Според него от конституционната извънредност ГЕРБ предлага да се мине в буквална извънредност.

"Извън ред, извън конституционния ред. Какво се случва само за няколко седмици: Предприеха се мерки, дадоха са правомощия, създадоха се щабове, в същото време няма съд, който да контролира, сега няма да има парламент, който да контролира. За състоянието на медиите ви препращам към графиките на "Репортери без граница", изтъкна Зарков.

"Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността - само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната", подкрепи го и колегата му Антон Кутев.