БСП удари дъното в Пловдив - взима само един мандат

В парламента ще влезе единствено проф. Иво Христов

Политика
21:21 - 13 Юли 2021
5018
БСП удари дъното в Пловдив - взима само един мандат

БСП почти сигурно ще има само един депутат от Пловдив град, след като удари дъното с рекордно нисък вот от по-малко от 15 000 гласове и четвъртото място. Макар прогнозите да бяха, че социалистите ще запазят мандатите си от 4 април, гласовете от чужбина пренареждат мандатите на национално ниво.

Така единият мандат от БСП отива при ДПС, които изкараха едва 1926 гласа или под 2% в Пловдив. Все още се очаква официалното решение на ЦИК за разпределението на мандатите, но на практика с метода на най-големия остатък, както и изчерпването на мандатите на национално ниво от БСП, те губят втория в Пловдив.

Поради това в парламента ще влезе единствено проф. Иво Христов, а вторият Илия Гатев вероятно ще се прости с депутатската банка.

Това е логично развитие, предвид абдикацията на Корнелия Нинова и националното ръководство на партията от Пловдив. Освен пълната апатия от страна на социалистката за случващото се в Пловдив, на практика местната организация на разполагаше с бюджет за кампания. Стигна се до парадокса БСП да няма застъпници в секциите, тъй като финансиране от „Позитано 20” не бе осигурено.

За последно БСП имаше само един мандат в Пловдив през 2014 година, когато в парламента влезе само Георги Търновалийски.

В парламента ще влезе Танер Али от ДПС, ако мандата бъде даден на Движението за права и свободи от ЦИК.

Останалите мандати остават непроменени – ИТН и ГЕРБ ще вземат по три мандата, като там значение има водачите от кои многомандатни района ще влязат или ще предпочитат да останат извън парламента. Същото важи и за другите две листи на „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”

Сигурни са Тошко Йорданов, Димитър Гърдев и Антоанета Стефанова от партията на Слави Трифонов. Бойко Борисов, Иван Тотев и Радомир Чолаков от ГЕРБ. Демократична България – Христо Иванов и Ивайло Старибратов, Николай Хаджигенов от ИСМВ.