Буданов: Руската офанзива е напът да приключи

Украйна
12:30 - 31 Януари 2024
2443
Буданов: Руската офанзива е напът да приключи

Началникът на украинското отбранително разузнаване Кирило Буданов прогнозира, че руската офанзива, действаща от есента на 2023 г., скоро ще се изправи пред прага на изтощението. По думите му - това ще позволи начало на нова украинска контраофанзива.

Предишното украинско контранастъпление от лятото на 2023 г. не постигна желаните резултати, но според Буданов това не е фатално. По време на националната денонощна новинарска емисия на Украйна той заяви: "В момента настъпателната операция на Руската федерация продължава, като е започнала през ноември 2023 г. Към настоящия момент са изминали повече от два месеца и половина от нейното начало. Резултатите - е, можете да ги видите сами. Да се каже, че са постигнати значителни успехи, би било невярно".

Буданов обаче добави, че тези съвсем незначителни успехи на Русия не са това, което от Москва са разчитали да постигнат. Той отбеляза, че врагът е искал бързо да достигне до отбранителната линия по река Черний жеребец в Харковска област и административната граница на Донецка и Луганска област, но както се оказва, "дори не са се приближили".

"Но настъплението им продължава. Някъде в началото на пролетта руската армия ще бъде напълно изтощена. В момента това е ход на противника. Той ще приключи и според мен ще започне нашият", обобщи Буданов, цитиран от "Украинска правда".