Буданов: Ситуацията се доближава до критична

Украйна
11:10 - 14 Май 2024
3063
Буданов: Ситуацията се доближава до критична

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов заяви в интервю за Ню Йорк Таймс, че руските войски могат да започнат нова офанзива в Сумска област в следващите дни.

Той нарече изключително тежка ситуацията на украинските въоръжени сили край Харков, където руската армия продължава да се опитва да настъпи към Волчанск, тъй като украинската армия не разполага с достатъчно хора.

Буданов говори пред репортери на Таймс от бункер в Харков. "Ситуацията е на ръба", каза той. "Всеки час ситуацията се доближава до критична."

Ръководителят на украинското военно разузнаване е съгласен с оценките на повечето експерти, че една от целите на руската офанзива край Харков е изтощаването на и без това оскъдните украински резерви и изтеглянето им от други участъци на фронта, включително в Донецка област.

Както каза Буданов, намирането на свежи резерви за украинските въоръжени сили е много трудно. "В момента всичките ни войски са или тук, или в Часов Яр", казва Буданов. Часов Яр е стратегически важен град в Донецка област, между Авдеевка и Бахмут , към който руските войски се опитват да настъпят през последните месеци.

"Използвахме всичко, което имаме. За съжаление нямаме останали резерви", каза Буданов.

Той предположи, че през следващите няколко дни украинските сили ще успеят да стабилизират фронта край Харков, а настъплението на руската армия ще продължи около три до четири дни. След това обаче руските военни могат да започнат нова офанзива - вече в Сумска област, смята Буданов.

Украински официални представители казаха, че Русия също струпва войски близо до границата със Сумска област, пише NYT.

Според Буданов една от задачите на Русия е да всее паника в региона.

"Нашата задача сега е да стабилизираме фронта и след това да започнем да ги изтласкваме през границата", каза Буданов пред New York Times.

Според началника на Главното разузнавателно управление украинските резервисти вече са помогнали "частично да бъдат нарушени плановете" на руската армия.