Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна

Украйна
17:22 - 13 Май 2024
1895
Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу Русия след среща с външния министър Дмитро Кулеба, но не се ангажира със санкции срещу Москва, съобщава "Ройтерс".

Сърбия многократно е осъждала нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., но отказът ѝ да се присъедини към международните санкции влоши отношенията ѝ с Киев.

Двудневното посещение на Кулеба в Белград с първата дама Олена Зеленска е първата му визита в Сърбия от началото на войната.

"Сърбия се ангажира да зачита международното право и териториалната цялост на държавите членки на ООН, включително Украйна. Ние сме отворени за приятелски дискусии по всички въпроси и на всички нива", увери Вучевич.

Президентът популист на Сърбия Александър Вучич се опитва да намери баланс между кандидатурата на страната за Европейския съюз и традиционните връзки с Русия и Китай.

Подкрепата за Русия сред сръбското население е силна и е резултат от исторически, религиозни, политически и военни връзки. Проруско съдържание се разпространява широко в социалните медии.

Белград признава Украйна в нейната цялост, включително териториите, окупирани от руските сили. На свой ред Киев отказва да признае независимостта на Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

От 2022 г. насам Сърбия прие украински бежанци, изпрати хуманитарна помощ на Украйна и обеща да я подкрепи в нейните усилия за следвоенно възстановяване.

На конференция за психично здраве в Белград Зеленска посочи, че 77% от украинците изпитват психически стрес заради войната.

"Нашата работа е да осигурим поколение победители, не само на бойното поле, но и на бойното поле за собственото ни психическо благополучие", подчерта тя на събитието, на което беше домакин заедно с първата дама на Сърбия Тамара Вучич.