Бум на фалшиви столевки, по-малко ментета на 50 лв.

Новини
15:30 - 24 Юни 2024
1256
Бум на фалшиви столевки, по-малко ментета на 50 лв.

Фалшивите столевки се роят драстично. По данни на БНБ за първото тримесечие на миналата година засечените ментета с номинал 100 лева са били едва две. За същия период на 2024 година обаче те са цели 50. Намаление има при засечените фалшиви петдесетолевки, тази година те са 83 срещу 200 през първите три месеца на миналата година. Проблемът е за всички - и за потребители, и за бизнеса.

Ако  в банка или в търговската мрежа служител се усъмни, че банкнотата е фалшива, тя се изземва с протокол. В него се записват данните на човека, който волно или неволно се е опитал да я пробута. Преди това се вика полиция. С едно изречение - притежаването на неистински банкноти и монети, както и прокарването им в обращение, като знаете, че те са неистински, представлява криминално престъпление.

Иззетите пари се предават за анализ на БНБ в тридневен срок за извършване на експертна оценка. Такава се прави само в Националния център за анализ към управление „Емисионно“ на Централната банка. Ако парите действително наистина са менте, те остават в БНБ, за да бъдат унищожени.

Има няколко прости стъпки, за да се разпознаят неистинските банкноти и монети. Разглеждайте банкнотите или монетите много внимателно. Не се оставяйте на общото впечатление. Вместо това се концентрирайте върху отделните защитни елементи, които смятате, че разпознавате добре. Не се концентрирайте само върху един защитен елемент, когато проверявате банкнотата, съветват от БНБ.  Чрез докосване и срещу бяла светлина проверете защитните елементи. Ако е възможно, използвайте помощни средства - детектор за проверка на банкноти, лупа или UV лампа. Вземете друга банкнота или монета, с която да направите сравнение. Допълнителна информация за защитните елементи на българските банкноти можете да придобиете от интернет страницата на БНБ. Ако все още се съмнявате, занесете за проверка българските или чуждестранни банкноти или монети в най-близката банка или обменно бюро и/или уведомете най-близкото подразделение на МВР.