Бум на икономиката на САЩ през първото тримесечие на 2021-а

Очаква се растежът през април-юни да достигне 10 на сто и дори повече

Свят
17:28 - 29 Април 2021
1395
Бум на икономиката на САЩ през първото тримесечие на 2021-а

Икономиката на САЩ е отбелязала ръст със солидните 6,4% на годишна база през първото тримесечие на 2021 година, което доказва укрепването ѝ благодарение на правителствената помощ и намаляването на заразените с коронавируса, съобщиха от търговското министерство на САЩ, цитирани от "Асошиейтед прес".

Това е вторият най-голям икономически ръст за тримесечие в САЩ от 2003 г. насам, изпреварен само от рекордното възстановяване през третото тримесечие на 2020 г.

Очаква се растежът през април-юни да достигне 10 на сто и дори повече, благодарение на по-големия брой хора, които са в състояние и искат да пътуват, да пазаруват, да се хранят на ресторант и да възобновят останалите си потребителски навици.

Икономистите посочват, че повсеместното ваксиниране, отварянето на повече бизнеси, гигантското вливане на федерални средства и солидното увеличение на работните места ще помогне за поддържането на постоянен растеж.

За 2021 година като цяло очакванията са икономиката да отбележи ръст от близо 7 на сто.

Понастоящем БВП на САЩ е възстановил приблизително 95% от своя спад по време на пандемията.

Страната завърши тримесечието с около 29% от американците, имунизирани с поне една доза, и около 16% от американците, които са напълно ваксинирани.