Бундесбанк: Германската икономика вероятно ще се свие отново и през първото тримесечие

Най-голямата европейска икономика сви през последните три месеца на 2021 г. с 0,7%

Новини
15:12 - 21 Февруари 2022
1767
Бундесбанк: Германската икономика вероятно ще се свие отново и през първото тримесечие

Икономиката на Германия вероятно ще се свие отново и през текущото тримесечие, тъй като новата коронавирусна вълна, причинена от варианта Омикрон, възпира много хора да ходят на работа, заяви в понеделник Бундесбанк, но същевременно прогнозира възстановяване през пролетта.

Най-голямата европейска икономика сви през последните три месеца на 2021 г. с 0,7% спрямо предходните три месеца, тъй като големият й промишлен сектор беше засегнат сериозно от проблеми във веригите на доставки.

Ново понижение на БВП и през първите три месеца на 2022 г. ще означава, че германската икономика отново се оказва в т.нар. "техническа рецесия".Проблемите с доставките започнаха да отслабват в началото на 2022 г., но в същото време

бързото разпространение на силно заразния Covid вариант Омикрон се отрази негативно както на сферата на услугите, така и на заетостта.

"За разлика от предишните вълни на пандемията, засегната от възобновените противоепидемични ограничителни мерки и промени в поведението вероятно ще бъде не само дейността в сектора на услугите", посочва немската централна банка в последния си месечен икономически доклад и допълва:

"Свързаното с пандемията отсъствие от работа вероятно ще намали значително икономическата активност и в други сектори".

Централната банка също така отбеляза, че германската индустрия осигурява "положителен импулс“ на икономиката благодарение на облекчаване на проблемите в предлагането и на голямото търсене, създавайки почва за икономически възстановяване през пролетта, ако пандемията отшуми.

Освен това икономистите от Бундесбанк не очакват бързо облекчаване на инфлацията. През януари хармонизираната инфлация в Германия се забави слабо до 5,1% на годишна база от 5,7% през декември 2021г. , но като цяло остава много висока.

"През следващите месеци вероятно инфлацията ще остане висока на фона на значителното нарастване на цените на едро и на устойчивото търсене", посочи Бундесбанк в своя доклад.По-рано днес немската федерална статистика Destatis отчете рекорден ръст на производствените цени през януари с 25% спрямо година по-рано.